SRAMOTA BEZ POKRIĆA

Direktor CIA-e priznao: Koristili smo odvratne metode

12.12.2014 u 08:18

Bionic
Reading

Direktor CIA-e John Brennan rekao je u četvrtak da su neki agenti upotrebljavali 'odvratne' tehnike ispitivanja, a 'nije moguće znati' jesu li tim tzv. pojačanim tehnikama ispitivanja uspjeli iz osumnjičenih za terorizam izvući korisne podatke.

'Već sam rekao da naši podaci pokazuju kako je program pritvaranja i ispitivanja dao korisne obavještajne podatke koji su pomogli da Sjedinjene Države spriječe napade, uhvate teroriste i spase živote', rekao je Brennan na konferenciji za novinare u sjedištu CIA-e u Virginiji, objavio je Reuters.

'No bit ću jasan. Nismo zaključili da je baš upotreba tih pojačanih metoda ispitivanja (EIT) u sklopu programa omogućila dobivanje korisnih informacija od zatvorenika koji su im bili podvrgnuti. Uzročno-posljedična veza između upotrebe EIT-a i dobivanja korisnih podataka od zatvorenika, po mojem mišljenju, ne može se znati', dodao je.

Senatski obavještajni odbor u utorak je objavio izvješće nakon petogodišnjeg istraživanja koje je utvrdilo da je CIA obmanjivala Bijelu kuću i javnost o svojem programu ispitivanja i djelovala okrutnije i prodornije nego što je to priznavala.

Brennan je rekao kako CIA nije namjerno prevarila predsjednika države Baracka Obamu i javnost.

'U ograničenom broju slučajeva pripadnici agencije su upotrijebili tehnike koje nisu bile odobrene, koje su bile odvratne i s pravom ih svi trebaju odbaciti. Nismo dovoljno učinili glede pozivanja na odgovornost nekih agenata zbog njihovih pogrešaka', rekao je Brennan.

CIA vjeruje da su podaci dobiveni od zatvorenika podvrgnutih EIT-u pomogli da se pronađe čelnik al Qaide Osama bin Laden koji je ubijen u američkoj akciji u Pakistanu 2011.

Dok je on govorio, senatorica Dianne Feinstein, čelnica odbora koji je objavio izvještaj o mučenju kojem je CIA podvrgavala zatvorenike, proturječila mu je na Twitteru, objavio je BBC.

U jednom tvitu stoji: 'Brennan: 'nije moguće znati' bismo li i na drugi način dobili te podatke. Studija je pokazala da je to SASVIM moguće znati. CIA je te informacije imala i prije mučenja'.

Brennan je 2002. kad je počela provedba programa zatvaranja i ispitivanja bio visoki CIA-in dužnosnik.

Demokratski senator na odlasku Mark Udall pozvao je Brennana da odstupi i govorio o CIA-inu miješanju u pripremu senatskoga izvještaja.