TKO JE KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ?

Diplomatkinja s tek pokojom mrljom u biografiji

15.12.2014 u 12:14

Bionic
Reading

Dugo se spekuliralo o tome hoće li upravo Kolinda Grabar Kitarović ući u utrku za predsjednicu Hrvatske. Figurirala je kao osoba u kojoj bi HDZ nakon dugo vremena adekvatnu kandidatkinju za Pantovčak. Jer dobivao je su lokalne, parlamentarne pa i europske izbore, no od Franje Tuđmana HDZ nije imao svoju figuru na Pantovčaku. Hoće li ovog puta desna politička opcija matirati lijevu? Sudeći prema anketama, neće. No kako naši političari vole reći, izbori su najbolja anketa

Kolinda Grabar Kitarović i njezin glavni protukandidat Ivo Josipović u utrku za Pantovčak ušli su žestoko. Verbalno se puca iz svih oružja, svaki detalj iz biografije postaje javan i predstavlja moguću artiljeriju. Biografija Kolinde Grabar Kitarović gotovo je besprijekorna. Doduše, funkcija koja joj je trebala biti glavni adut, ona pomoćnice glavnog tajnika NATO-a, u kampanji joj je postala otegotna okolnost nakon nepromišljenih izjava o radnom statusu.

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a govorila je kako se želi vratiti živjeti u Hrvatsku, da to žele i njezina djeca, a s druge strane su se mediji raspisali o tome kako je na neplaćenom godišnjem, da je u slučaju izbornog potopa čeka i dalje njezino radno mjesto. A radno mjesto je čeka i u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Ova 46-godišnjakinja rođena je u zaleđu Rijeke u obitelji mesara, a u SAD odlazi već nakon trećeg razreda gimnazije te je ondje i maturirala. Vraća se u Hrvatsku te studira španjolski i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz ta dva jezika aktivno još govori i portugalski, a služi se i njemačkim, talijanskim i francuskim.


Nakon što je diplomirala, 1991. posao nalazi u Ministarstvu vanjskih poslova gdje joj je šef bio Ivo Sanader u čijoj će Vladi deset godina kasnije provesti pet godina. Iste godine ulazi i u HDZ. Četiri godine kasnije odlazi u hrvatsko veleposlanstvo u Kanadu, usput se profesionalno usavršava, magistrira te se u Hrvatsku vraća 2003., najprije kao saborska zastupnica, a potom i ministrica.

Grabar Kitarović na čelu ministarstva provela je pet godina. Upravo je ona otvorila pristupne pregovore s Europskom unijom, a snažno se zalagala i za pristup Hrvatske NATO-u. Iz Vlade naprasno odlazi 2008. Razlog odlaska nije bio posve jasan; spominjalo se da se našla na ratnoj nozi sa Sanaderovom miljenicom Biancom Matković, da je njezina prevelika popularnost smetala tadašnjem premijeru pa i da je bila izvor koji je u javnost pustio informacije o Sanaderovim skupocjenim satovima.

Tadašnji predsjednik Stjepan Mesić imenuje ju veleposlanicom u SAD-u. Upravo je za to razdoblje vezana možda najozbiljnija afera za koju je zaslužan djelatnik veleposlanstva koji je nju i njezina supruga neovlašteno uhodio. Naime, suprug Kolinde Grabar Kitarović, Jakov Kitarović, službenim automobilom ministarstva razvozio je njihovo dvoje djece u školu i na ostale aktivnosti te je automobil koristio u privatne svrhe. Kolinda je morala nadoknaditi troškove korištenja službenog automobila, no druge štete nije bilo s obzirom na to da je njezin krimen mala beba u odnosu na malverzacije njezina prethodnika u SAD-u, Nevena Jurice, koji je zbog suludog peglanja službene kartice i pravomoćno osuđen.

Nakon tri godine života u SAD-u, obitelj Grabar Kitarović svoj dom pronalazi u Bruxellesu gdje Kolinda Grabar Kitarović postaje pomoćnica glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rassmusena za javnu diplomaciju. U tom se razdoblju o njoj u Hrvatskoj malo čuje. No u prvoj polovici ove godine, krenulo je puštanje probnih balona u medije: Kolinda kandidatkinja HDZ-a?! Iz stranke su diplomatski izbjegavali konkretno odgovoriti, no u jednom se trenutku njezino ime počelo pojavljivati na anketama te je počela figurirati kako jedina kandidatkinja koja može Josipoviću ugroziti elegantno osvajanje drugog mandata. Makar da ga odvede u drugi krug.

Kolinda je na svojoj službenoj stranici objavila vlastitu verziju biografije u skladu s kampanjom koji vodi, predstavljajući se biračima kao žena iz naroda, stasala na selu.