CURENJE INFORMACIJA

Diplomacija BiH kao Wikileaks

09.12.2010 u 12:57

Bionic
Reading

Odavanje povjerljive diplomatske prepiske na internetskoj stranici Wikileaks za diplomatsku službu Bosne i Hercegovine i nije neki problem, jer njezini dokumenti ionako cure na sve strane, izjavila je zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić

'Kod nas je totalni Wikileaks', kazala je Trišić-Babić kako je u četvrtak citiraju banjalučke Nezavisne novine

Ona tvrdi da je diplomatska prepiska koja putuje od veleposlanstava BiH diljem svijeta do ministarstva vanjskih poslova u Sarajevu potpuno nezaštićena te da je može čitati tko god poželi, od djelatnika veleposlanstava pa do ministra.

'Što je najgore, nitko nije odgovoran nakon takvog curenja', tvrdi Trišić-Babić.

Ona je pojasnila kako se zakon o tajnim podacima koji je u BiH donesen prije dvije godine za sada uopće ne primjenjuje.

Tako, primjerice, nije definirano tko ima pravo pristupa tajnim podacima niti je provedeno klasificiranje dokumenata nego se i dalje koristi forma brzojava i depeša.

Kao i u nizu sličnih slučajeva, Trišić-Babić za takvo stanje optužuje odlazećeg ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja, jer on, navodno, nije dao suglasnost da se taj problem riješi.

Jakob Finci, veleposlanik BiH u Švicarskoj, tvrdi pak da on nema nikakvih loših iskustava s izvješćima koja šalje u Sarajevo.

'Depeša se pošalje posebnom elektronskom poštom i to je sve. Možda ima nekih diplomatsko-konzularnih predstavništava koja to rade drukčije', kazao je Finci objašnjavajući kako mu nije poznato da je do sada otkrivena neka poruka iz veleposlanstva koje on vodi.

Bosanskohercegovačku diplomatsku službu u protekle četiri godine često su pratile uzajamne optužbe ministra Alkalaja, kojega je na to mjesto postavila Stranka za BiH (SBiH) i njegove zamjenice Trišić-Babić koju je na tu dužnost postavio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika

Političari iz Republike Srpske Alkalaja su učestalo opisivali kao 'privatnog ministra vanjskih poslova Harisa Silajdžića'.