EVO ŠTO KAŽE ETIČKI KODEKS

DIP-ovo Etičko povjerenstvo proglasilo se nenadležnim za Glavaševe gardiste

23.10.2015 u 12:38

Bionic
Reading

Postrojavanje Slavonske sokolarske garde, odnosno, stranačke vojske Glavaševa HDSSB-a ispred Hrvatskog sabora i Vlade, zgrozilo je civiliziranu javnost, no još više je tu javnost zgrozila gromoglasna šutnja vodećih političkih igrača i nositelja vlasti u Hrvatskoj. Budući da je ispred simbola hrvatske države Glavašu dopušteno nekažnjeno demonstrirati bahatost i militarizam te uvijene prijetnje kako se 'sprema za vrijeme koje dolazi', Antifašistička liga je crnokošuljaški performace prijavila Vladi RH i Državnom izbornom povjerenstvu. Prvi se još nisu oglasili, a DIP-ovo Etičko povjerenstvo proglasilo se nenadležnim!

Povodom zahtjeva Antifašističke lige na čelu sa Zoranom Pusićem o osporavanju kandidature Branimira Glavaša, Etičko povjerenstvo na 2. sjednici održanoj 22. listopada 2015, većinom glasova utvrdilo je da se prigovor antifašista odnosi na događaj koji se odigrao prije početka izborne promidžbe pa Etičko povjerenstvo DIP-a nije nadležno o njemu se očitovati, stoji u odgovoru koji je u ime tog povjerenstva potpisao njegov član prof. dr. Zvonimir Lauc, stručnjak za ustavno pravo i profesor emeritus na osječkom Pravnom fakultetu.

Podsjetimo, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić je upozorio da su crne uniforme, uz koje po pravilu idu mrka lica i prazni pogledi, odrješito stupanje u crnim čizmama i razvijene zastave nisu ništa manje prepoznatljiv simbol od kukastog križa ili, u lokalnoj varijanti, uhatog U.

'Simbol crnih uniformi, posebno paramilitarne postrojbe u njima, jednako kao kukasti križ, fašio ili uhato U, zbog monstruoznih zločina koje su ljudi pod tim simbolima počinili, jednoznačno je vezan za fašizam, nacizam, ustaštvo, postrojbe SS-a, crnokošuljaše, Crnu legiju...' objasnio je Pusić u svom pismu DIP-u i Vladi RH.

Etičko povjerenstvo DIP-a koje se proglasilo nenadležnim za Glavaševe gardiste, imenovao je Ustavni sud Republike Hrvatske. To je nadstranačko tijelo koje bi trebalo ocjenjivati ponašanje izbornih sudionika u promidžbi i samom postupku izbora, a predsjednik Povjerenstva po položaju je predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić.

Povjerenstvo ima šest članova od kojih po trojicu predlažu većinska i oporbene političke stranke, odnosno, koalicije, sukladno stranačkom sastavu Sabora. Većinska koalicija (SDP, HNS, HSU, IDS, SDSS, BDSH i IS) predložila je Gorana Čulara, Tamaru Perišin i Ivana Koprića, a oporbene stranke (HDZ, HGS, HSS, HSP-AS, HDSSB, HL, DC, NS-reformisti. Novi val, ORaH i Naprijed Hrvatska) Nikolu Mijatovića, Zvonimira Lauca i Žarka Puhovskog. Povjerenstvo je prije početka službene izborne promidžbe, 20. listopada donijelo i objavilo Izborni etički kodeks, sustav pravila o ponašanju pojedinaca i političkih stranaka u kampanji i na izborima.

Izborni etički kodeks upozorava sudionike izborne utrke da u predizbornom nadmetanju nije dopušteno pozivati na nasilje, širiti nacionalnu, vjersku ili rasnu mržnju te poticati neravnopravnost spolova. Etičkom kodeksu je suprotno negiranje slobodnih izbora, ometanje i sprečavanje potpunog i slobodnog izražavanja volje birača. Širenje zlonamjernih ili neutemeljenih optužbi protiv bilo kojeg kandidata koje izazivaju sumnju u kandidatovu lojalnost zajednici ili rodoljublje. Također je zabranjeno omalovažavati političke protivnike te lagati i insinuirati o njima (između ostalog, o njihovu privatnom životu i članovima njihove obitelji…). Etički kodeks osim toga ističe da je zabranjena upotreba osobnih podataka pribavljenih na nezakonit način, kao i onih koji su zakonito prikupljeni od organizacija i službi, ali za druge namjene.

Članovi Etičkog povjerenstva upozorili su na potrebu ravnopravnosti i jednakosti izbornih natjecatelja u medijima te su ih pozvali(i javne i komercijalne) na objektivno, nepristrano i uravnoteženo informiranje o kampanji.

Istaknuli su da su Kodeksu protivne aktivnosti i korištenje promidžbenih materijala, opreme i nenamjenskih sredstava na biralištima, odnosno, prostorijama u vlasništvu države i lokalne samouprave. Promatrače su upozorili da ne smiju izražavati svoja stajališta o strankama i kandidatima niti na neki drugi način utjecati na birače.