izborna šutnja

DIP ima obavijest za one koji pripremaju predaju lista za europske izbore

12.04.2024 u 10:37

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sudionike travanjskih parlamentarnih izbora, koji se pripremaju sudjelovati i na izborima za Europski parlament da mu, zbog izborne šutnje, u utorak, 16. i u srijedu, 17. travnja, ne predaju liste za Europski parlament

Zadnji zakonski rok za predaju lista je, utorak, 23. travnja u ponoć, podsjeća DIP, sugerirajući da će svi koji to žele, moći na vrijeme predati svoje liste, čak i ako preskoče dane izborne šutnje i izbora.

Ipak, DIP poručuje kako će izaći u susret izbornom sudioniku, koji zbog ranije preuzetih obveza ili drugih opravdanih razloga, listu za Europski parlament može predati samo 16. i 17. travnja.

To će mu biti omogućeno, uz najavu, između 12 i 14 sati, u sjedištu DIP-a u Visokoj 15, ali bez prisustva medija i uz preporuku medijima da se informacija o predaji lista objavi tek 17. travnja iza 19 sati, kada prestane dvodnevna izborna šutnja uoči izbora za 11. saborski saziv.

Kandidacijske liste za izbore za Europski parlament mogu se DIP-u podnositi od srijede, no prema podacima s DIP-ove mrežne stranice u protekla dva dana ih još ni jedan izborni sudionik nije podnio, a ni najavio dolazak u DIP.

Od 10. do 20. travnja DIP kandidacijske liste zaprima u svojoj zgradi u Visokoj 15, a od 21. do 23. travnja u ponoć u zgradi Hrvatskog sabora na Trgu svetog Marka.

Predaju liste treba najaviti, obrazac najave, koji je dostupan na mrežnoj stranici DIP-a www.izbori.hr, popunjen se dostavlja DIP-u na adresu elektroničke pošte: dip@izbori.hr.