SKANDALOZAN POSAO S MAĐARIMA

Dionice Ine za dug Podravke

06.02.2010 u 09:17

Bionic
Reading

Je li pravo upravljanja Inom mađarski MOL platio kreditom za 10,64 posto dionica Podravke? Ova se ideja provlači već tjednima, kako se raspliće afera Podravka, a istražiteljima je poveznica bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec, ujedno i glavni Vladin pregovarač o novom dioničarskom ugovoru Vlade i MOL-a o Ini, istodobno bivši član Podravkine Uprave i čovjek vrlo utjecajan u toj prehrambenoj tvornici

Prve naznake da je doista MOL stekao upravljačka prava u INA-i u aranžmanu tadašnjeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca otkrivene su ovih dana kada je utvrđeno da u jednoj klauzuli ugovora o kreditu koji je mađarska banka OTP dala Podravki stoji da koprivnička tvornica svoj dug, ako nema novaca, može vratiti dionicama INA-e. To je prva jasna potvrda da su upravljačka prava INA-e najvjerojatnije prodana tako da budu naplaćena preko Podravke. Još je nekoliko indicija koje upućuju na takav zaključak, piše Jutarnji list

Nekoliko dana prije nego li je buknula Podravkina afera Spice potpredsjednik Vlade Damir Polančec uvjeravao je svoje kolege da mu treba time out od samo dva tri dana da bi riješio sve dubioze oko Podravkinih kredita i dionica. A da je to doista namjeravao učiniti pokazuju i izvješća najvjerojatnije tajnih službi da je, odmh nakon toga Polančec tajno otputovao u Budimpešti gdje se sastao s čelnim ljudima OTP-a i MOL-a. I treći dokaz je vremenska podudarnost pregovora Mađara s Vladom oko kupovina INA-e i davanja kredita Podravci. Naime, krajem 2008. Polančec je počeo pregovarati s MOL-om o prodaji dionica INA-e, a početkom 2009. dogovarao je s OTP-om kredit za Podravku.

Podravka i MOL se navodno spominju i u papirima o takozvanom Podravkinu depozitu koje je mađarska OTP banka napokon poslala u Hrvatsku, nakon izravnih pregovora premijerke Kosor i mađarskog premijera Gordona Bajnaija te zahtjeva državnog odvjetnika Mladena Bajića mađarskom kolegi. Brzo se otkrilo da je taj 'depozit' namijenjen otplati rate kredita koji je Podravka morala preuzeti umjesto varaždinske Fime u složenoj operaciji preuzimanja 10,64 posto Podravkinih dionica.

Na vezu Ine, MOL-a i Podravke, u kojoj je 10 posto Podravke navodna nagrada Mađara za moć upravljanja najvećom hrvatskom naftnom tvrtkom, upućuje i kronologija zbivanja s početka prošle godine.

Dioničarski ugovor hrvatske Vlade i mađarske naftne kompanije MOL o njihovim odnosima i pravima u Ini potpisan je 30. siječnja 2009. godine. Tim je ugovorom, podsjetimo, MOL dobio većinu u Nadzornom odboru - pet od devet članova, a u upravi je svaka strana dobila po tri člana, ali predsjednik je Mađar i njegov glas prevladava ako je neodlučeno.

Mađarska OTP banka, ujedno i dioničar MOL-a, dva je mjeseca kasnije, 27. ožujka 2009., Merrill Lynchu isplatila 34,2 milijuna eura, a tim je novcem Fima Ami s Malte platila svoj dug za kupnju dionica Podravke. Jamac za kredit je Podravka.