NE ŽELE RUŠENJE VLADE

Dio seljaka ogradio se od antivladinih prosvjednika

07.03.2011 u 12:36

Bionic
Reading

Oko dvije stotine seljaka s traktorima u Osječko-baranjskoj županiji u srijedu će se pridružiti seljačkom prosvjedu koji je danas počeo u Ferovcu u Požeško-slavonskoj županiji, najavio je danas predsjednik udruge Brazda Mate Brlošić

U četiri grada u županiji, Osijeku, Đakovu, Našicama i Donjem Miholjcu, prosvjedovat će po oko 50 seljaka. Oni traže manju cijenu plavog dizela, koji sada iznosi 5,28 kuna, besplatnu legalizaciju farmi, kamate od najviše četiri posto, zabranu ovrha na potpore, isplatu poticaja u maksimalnom iznosu.

Ne žele rušenje Vlade

Brlošić je odbacio povezivanje s prosvjedima u kojima sudjeluje Tomislav Pokrovac, vođa Sindikata seljaka, koji se s megafonom pridružio subotnjem osječkom okupljanju protiv Vlade i HDZ-a. Pokrovac je tada najavio novi prosvjedni skup također u srijedu u Vinkovcima, ali iako u prosvjed kreću isti dan u drugim gradovima, Brlošić opovrgava ikakvu vezu s protuvladinim prosvjednicima.

'Mi imamo dugoročan cilj i zato želimo pregovarati s Vladom, a ne je rušiti. Svi oni koji u takvim rušiteljskim prosvjedima sudjeluju, nisu s nama', ustvrdio je Brlošić, inače član Koordinacije seljaka.

Kako je ranije rekao predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Dragutin Dukić, seljaci u nove prosvjede kreću jer nisu uspjeli pregovori s Vladom koje je prošli tjedan trebao organizirati predsjednik Ivo Josipović.

Nelegalne farme

Jedan od problema koje je Brlošić istakao su nelegalne farme. Samo u Osječko-baranjskoj županiji, prema njegovoj procjeni, postoji nekoliko tisuća objekata za držanje farmskih životinja, ali one nemaju građevinske dozvole. Velikim dijelom radi se o manjim objektima koje su poljoprivrednici sazidali uz svoje kuće, u kojima drže po deset do pedeset uvjetnih grla stoke.

'Legalizacijom tih objekata seljacima bi se omogućilo sudjelovanje na domaćim i natječajima EU-a za potpore i poticaje. Međutim, mi tražimo besplatnu legalizaciju jer bi izrada dokumentacije u nekim slučajevima koštala i više od vrijednosti objekta', ocijenio je Brlošić.

Problem postoji i u Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojoj se poduzimaju prve mjere legalizacije. Predstavnici županijske vlasti krajem siječnja posjetili su tvrtku Protein u Boboti i dogovorili pomoć oko dokumentacije za legalizaciju. Seljaci zainteresirani za ovakvu pomoć trebaju se javiti županijskom upravnom odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj.