NE UZ POMOĆ POLICIJE

Dio naljepnica na pločama u Vukovaru već uklonjen

03.09.2014 u 11:55

Bionic
Reading

Članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara jučer su naljepnicama s motivom hrvatske zastave prekrili ćirilične natpise na dvojezičnim pločama u Vukovaru. No po svemu sudeći, naljepnice na pločama nisu se dugo zadržale

Iako je predsjednik Stožera Tomislav Josić jučer iz Vukovara odaslao pomalo prijeteće poruke kazavši da će, ukoliko se ploče ne uklone, 'zajedno s braniteljskim udrugama reći što misle o pločama', to vladajuće, koji su dužni provoditi zakon, nije pokolebalo.

Kako doznajemo, naljepnice koje su jučer postavljene državna vlast sigurno neće ostaviti.  Dapače, dio naljepnica  je, doznajemo, već uklonjen i ploče nisu oštećene. No, ukoliko one budu oštećene, jednostavno će biti zamijenjene i račun za nove biti poslan onima koji su napravili štetu.

Predsjednik Stožera Josić jučer je pozvao da se ploče uklone jer su, po njegovom mišljenju, 'postavljene nezakonito, kukavički i po noći, a ako se posluša odluka Ustavnog suda, te su ploče postavljene i protuustavno'.

Međutim s tim se nije mogao složiti ministar uprave Arsen Bauk, s kojim smo razgovarali sredinom kolovoza, samo dan nakon odluke Ustavnog suda kojom se spriječen tzv. referendum o ćirilici.

'U objašnjenjima koja smo dobili od Ustavnog suda nakon odluke zapravo nam se kaže da zadržimo status quo. Dakle ove ploče, koje su već gore, postavljene su zakonito jer je Ustavni sud u svojoj odluci ustvrdio da je Vlada provodila zakon, doduše jedno vrijeme i prisilnim sredstvima. Ustavni sud je sada rekao da nema potrebe, smisla i opravdanja da se nastavi prisilnim sredstvima, ali je dao vrijeme Gradskom vijeću da obavi zadaću i odredi u kojim dijelovima će se primjenjivati odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina', objasnio nam je tada Bauk, dodavši da je Ustavni sud stao na stranu vukovarskog vijeća, ploče bi se morale ukloniti.

Bauk je tada poručio da će se zamjenjivati oštećene ploče, no ne prisilnim putem uz pomoć policije. Osim već postavljenih ploča, dodao je, nove se neće postavljati.