Dinja, pipun, cata

Dinja, pipun, cata

27.06.2012 u 13:02

Bionic
Reading

... melona! Ona rebraste kore je dinja kantalup, a ona mrežaste kore je mrežasta dinja. Postoje i one glatke, žute ili bijele kore kojima je meso lagano žuto, zeleno ili bijelo. Te su najslađe u Africi ...

Kod nas ili u nas su najzastupljenije manje, okruglaste, mrežasta i kantalupa pa ću o njima i pisati.

Potonja je prepuna betakarotena koji je antioksidant i štiti kožu koja se voli izlagati/izležavati na ljetnome suncu. Pomaže i u sprječavanju nastanka nekih vrsta raka.

Pune su vode tako da se mogu nositi, u malom plažnom frižideru (nedavno sam kupila jedan vrlo chic, zato to stalno spominjem), i na plažu.

Nećete biti ni gladni ni žedni, a još će vam štititi organizam od štetnog zračenja sunca.

Dinje su niskokalorične, hranjive i idealne za jedem dakle mršavim princip. Sadrže dosta kalija, magnezija, kalcija, fosfora i vitamina A i C.

Super su zdrave za visokotlakaše, jer kalij, kojim obiluju, snižava povišeni krvni tlak.
Već i vrapci na grani znaju da ih se može konzumirati na slano i na slatko.


Na slano najčešće u kombinaciji s pršutom, a na slatko sa sladoledom ili ostalim voćem u voćnoj salati. Moja omljena kombinacija su maline i dinja. Opet slatkokiselo ;)


Nisam znala, dok me Mr. Google nije uputio, da se u ishrani koriste i sjemenke.
Što je logično, ako jedemo sjemenke bundeve, zašto ne bismo jeli i sjemenke dinje? Isperite ih, osušite i lagano prepržite s malo soja sosa i grickajte umjesto čipsa ili kikirikija!

U malom, neformalnom istraživanju među prijateljima otkrila sam da se isti dijele na one koji vole dinju i one koji vole lubenicu.
Ovi koji vole lubenicu uglavnom ne vole dinju, dok dinjaši uz dinju smažu i lubenicu, bez razmišljanja.


Osobno, volim i jednu i drugu i na njima temeljim vlastitu, ljetnu prehranu.
Zato ovo ljeto jedite dinja kol'ko god vam kapacitet želučića dopušta!

Ako ste ljeto odlučili provesti tulumareći diljem obale Lijepe Naše sjetite se dinje svaki puta kad se probudite s mamurlukom. Pomoći će vam da ga se riješite u rekordnom roku.