mitska dionica

Dina je odustala je tri kilometra ispred Splita nakon isplivanog 51 kilometra, evo i zašto

Bionic
Reading

Točno u četiri sata u subotu ujutro Dina Levačić skočila je s viške rive kako bi do plivala do Splita. Ovo je tek jedan u nizu maratonskih poduhvata ove mlade splitske plivačive koja je trebala preplivati mitsku etapu od Visa do Splita od 54 kilometara. Nažalost, tri kilometra ispred cilja, Dina je morala odustati

Kako je potvrdio njezin otac Mladen Levačić za Slobodnu Dalmaciju, Dina je odustala tri kilometra prije Splita.

Popela na brod vidno iscrpljena, počela se gušiti, nije više imala snage. Sigurno su je ponajviše iscrpile jake morske struje zbog kojih je njeno napredovanje prema cilju bilo usporeno...Oko 18.30 sati na Facebook profilu Dine Levačić objavljeno je: 'Kurenat je strašno snažan, Dina pliva u mjestu više od sata.' Nešto kasnije objavljeno je:

'Nakon 51 isplivanog km i lavovske borbe Dina je odustala zbog dišnih problema...hvala svima na podršci, ona plače a mi smo ponosni na nju'.

Na Rivi ju je dočekalo mnoštvo obožavatelja, zapaljeno je i više baklji njoj u čast, a župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban predao joj je buket cvijeća.

  • +13
Dina Levačić Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / CROPIX

'Malo sam razočarana, trebalo mi je još tri kilometra do cilja i skoro sam vidjela Rivu, dala sam sve od sebe, ali nažalost nije bilo sreće,' rekla je Dina Levačić novinarima na Rivi.

Naglasila je kako 'nije išlo' jer se nakon Brača plivajući prema splitskoj Rivi suočila s jakom morskom strujom. 'Bila sam fizički i psihički na rubu snaga, imala sam problema s disanjem radi soli i jednostavno nije išlo' kazala je.

Priznala je kako je iznenađena i počašćena dočekom koji joj je priređen na splitskoj Rivi, a njezina majka je otkrila kako je na njenu intervenciju Dina odustala od daljnjeg plivanja.

'Ja sam bila ta koja je presudila da Dina izađe iz vode, iako ona to ne želi reći, jer se više od dva sata borila s morskom strujom koju je pokušala izbjeći, ali koja je zaista bila jaka', rekla je Željana Levačić.

Dionicu Vis - Split do sada je uspio preplivati jedino Veljko Rogošić 1975. godine. Diana Levačić je rekla kako je to 'mitska dionica,' a na novinarski upit hoće li ponovno pokušati ostvariti taj pothvat kratko je dodala: 'O tom potom.'

Rutu od 54 kilometara Dina je mislila preći u 16 sati. Krenula je u četiri ujutro s rive u Visu. Uz nju je bio brod HGSS-a.

Dina je prošle godine postala prva Hrvatica koja je preplivala La Manche.

Kanal je u najužem dijelu (Folkestone - Cap Griz Nez) širok 34 kilometra, međutim, zbog izuzetno jakih struja uvijek se otpliva mnogo više. Dina ga je preplivala skupivši ukupno 45 kilometra za 11 sati i 42 minute.

'Izišla sam na rubu snaga. Znam da sam, onako teturajući, izlazeći iz mora sama sebi rekla: nisam ni znala da čovjek može biti tako umoran. Ali za sat vremena i pol sata dremuckanja – već sam se počela oporavljati', rekla je tada za tportal Dina kojoj je preplivavanje La Manchea bilo kruna svih kruna, točnije Trostruka kruna, kako se zove plivački pothvat kojim se u svijetu malo tko može podičiti.