svaka čast

Hrvatica plivajući 'povezala' 20 mostova u New Yorku

27.06.2017 u 15:51

Bionic
Reading

Dina Levačić je postala prva osoba iz Hrvatske koja je preplivala cijeli krug oko Manhattana. Rutu dugu 46 kilometara plivala je u tri rijeke - East, potom Harlem te na kraju Hudson...

Dina Levačić (21) plivala je od južnog rta, u čijoj blizini su nekada bile srušene zgrade Svjetskog trgovačkog centra, uz East river, rijekom Harlem i na kraju kroz rijeku Hudson. Pritom je prošla ispod 20 mostova koji povezuju Manhattan s ostalim dijelovima New Yorka.

Dina je krenula nešto prije 9.00 sati po lokalnom vremenu, po East riveru i Hudsonu je sve išlo bez problema, s tim da je u tom dijelu trebalo paziti na ćudljive riječne struje na koje su upozorili organizatori. Nakon ulaska u rijeku Hudson, vrijeme se naglo pogoršalo, digao se vjetar i valovi koji su dosta otežavali plivanje. No, uz dosta poteškoća, Dina je završila svoje plivanje na mjestu odakle je i krenula, a njeno službeno izmjereno vrijeme je 7:33:50.

Ovo preplivavanje je početak projekta Trostruka kruna u sklopu kojeg je postala prva osoba iz Hrvatske koje je otplivala oko Manhattana, prva koja će otplivati od otoka Cataline do Los Angelesa (34 kilometara u kolovozu) i prva Hrvatica koja će plivati preko La Manchea (34 kilometara u rujnu).

Ova 21-godišnja studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu rodom je iz Mravinca kod Solina i članica je Kluba daljinskog plivanja Split.