KRIJUMČARILI KOKAIN S BAHAMA

Dilerima iz akcije Spiderweb 73 godine zatvora

Dileri iz akcije Spiderweb

Dileri iz akcije Spiderweb

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Članovi krijumčarske skupine optužene da su u Europu s Kariba, unajmljenim luksuznim zrakoplovima, dopremili 180 kilograma kokaina danas su nepravomoćno osuđeni na ukupno 73 godine zatvora, a najveću kaznu od 14 godina dobio je navodni organizator, kanadski Hrvat Miroslav Aničić

USKOK tvrdi da je s kolumbijskim partnerima Aničićeva skupina planirala prokrijumčariti još nekoliko pošiljki od po 150 do 200 kilograma kokaina. No, dogovor nije realiziran zbog policijske akcije 'Spider web' tijekom koje su, u travnju 2011. Aničić i kanadska Hrvatica Marina Gašpar uhićeni u Austriji s mercedesom punim kokaina, a u Sloveniji njihova 'prethodnica'.

Osim dugogodišnjeg zatvora Aničić će, ukoliko presuda postane pravomoćna, državi biti dužan gotovo 12,8 milijuna kuna, na koliko je sud procijenio njegov dio zarade od prodaje dijela prve pošiljke, odnosno najmanje 59 kilograma skupocijenog bijelog praha. Po 710 tisuća kuna iz istog će razloga u proračun morati uplatiti njegovi suradnici Željko Kostić i Ivan Marić osuđeni na sedam godina zatvora.

Aničićeva navodna veza s kolumbijskim dostavljačima s kojima su se sastajali na Bahamima i u Dominikanskoj Republici, David Molina, kažnjen je s 10 godina, no on jedini od devetero osuđenih nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

Desetogodišnju kaznu dobio je i Aničićev pomoćnik zadužena za financije Nikola Katić, dok je osam godina dosuđeno Gordanu Čovčiću, bivšem zaposleniku Zračne luke Zagreb koji je preko svojih veza na aerodromima u Njemačkoj i Austriji omogućavao prekrcaj ilegalnog tereta mimo uobičajene procedure. Davor Matić osuđen je na sedam godina, dok su najmanje kazne od pet godina dobili navodna Aničićeva djevojka Marina Gašpar i Milan Stevanović.

Obrazlažući presudu sutkinja Gordana Mihela Grahovac kazala je da sud nije provjerovao obranama optuženika koji su tvrdili da se međusobno nisu poznavali ili da su žrtve iznuđivača. Aničić je, primjerice, u svojoj obrani kazao da ga je na prebacivanje gotovine privatnim zrakoplovima natjerala grupa iz Dominikanske Republike, smatrajući ga odgovornim za gubitak četiri milijuna kanadskih dolara koje su navodno uložili u Hrvatsku kreditnu zadrugu u Torontu. Na sudu je ispričao da nikada ne bi pristao na posao da je znao kako je u zaključanim kuferima zapravo skupocijeni 'bijeli prah'.

'Pokušali ste se prikazati kao žrtve iznude, no svi ste dobro znali što radite i koji vam je cilj', kazala je sutkinja. Dodala je da su jedine žrtve u ovom slučaju kupci kokaina 70-postotne čistoće, čija se količina miješanjem s raznim sredstvima mogla utrostručiti.

'Vi ste jedino žrtve želje za zaradom iznad svojih mogućnosti', ustvrdila je u obrazloženju.

Branitelji optuženih najavili su žalbe, ističući da sud nije prihvatio njihove dokaze, dok je tužiteljstvo zadovoljno osuđujućom presudom.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!