predlaže kalendar cijepljenja

Đikić: Omikron ima dvije komponente koje je važno znati

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 17.01.2022 09:50
  • Objavljeno 16.01.2022 u 21:39
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Znanstvenik Ivan Đikić komentirao je situaciju s omikronom. Rekao je daje važno ne cijepiti ljude prečesto i s previše doza

“Ako je stvarno pad broja hospitaliziranih, to je dobra stvar. Broj testiranja je, međutim, još uvijek upitan jer ne znamo točno koliko se testira, ne znamo je li uopće postotak testiranih relevantan i moramo biti oprezni. Covid varijanta omikron je i dalje opasna, ali nam na dugi rok nudi određeni pozitivni optimizam da će se kolektivni imunitet razvijati brže i da ćemo iz ove pandemije uz dodatno cijepljenje moći prijeći u endemski oblik ove bolesti”, rekao je za N1 Đikić i osvrnuo se na udio pozitivnih među testiranima:

“To je praktično nemjerljivo, ako imate više od 50 posto pozitivnih, gotovo da i ne treba testirati. No ono što je građanima važno je, ne samo da zaštite svoje obitelji, nego i za radna mjesta, pogotovo bolnice i socijalne ustanove, i upravo zbog toga je važno da se osigura dodatno testiranje za one kojima je neophodno i važno je da to testiranje bude točno, precizno i na vrijeme napravljeno. Mislim da je tu bilo dosta problema u sustavu, pogotovo sada, kada to moraju raditi i liječnici opće prakse, mislim da je to dodatno nepotrebno zbunjivanje liječnika i ljudi, a trebali smo napraviti puno više točnih, relevantnih centara koji mogu testirati one kojima je to potrebno.”

Objasnio i koje su omikronove dobre strane:

“Omikron ima dvije komponente koje je važno znati. To je da širi puno brže i da je evolucijski postao kao master širenja ovog virusa i to nas podsjeća na prehladu, koja je zbog blažih simptoma postala tolerantna bolest koju svake godine prođemo bez problema. Druga komponenta je da je omikron postao prijemčiv tkivno na gornji dio respiratornog trakta pa ne uzrokuje toliko teške bolesti pluća.

No kod osoba koje su starije i u rizičnim skupinama, kod njih i omikron još uvijek uzrokuje smrtnost, pogotovo u ovako velikom broju širenja, taj virus je i dalje opasan. Tijekom proljeća moramo i dalje biti oprezni, a nakon toga moći ćemo optimističnije gledati na ljeto i tada ćemo građanima moći ponuditi i nove vrste cjepiva koje će možda biti specifične za omikron ili ona koja će ciljano djelovati na različite vrste i varijante koronavirusa, a možda budu razvijena i ona koja će se davati preko sprejeva, dišnih puteva i na taj način ćemo do kraja godine ovu pandemiju podvesti pod kontrolu i prevesti je u endemske oblike.”

Rekao je i kako je važno ne cijepiti ljude prečesto s previše doza.

“Vidjelo se da je svaka od doza imala značajan zaštitni utjecaj, a ne negativni utjecaj na stvaranje zbunjujućeg ili nekontroliranog imunološkog odgovora na cjepivo. I u tom smislu znanstvene preporuke bile su opravdane. Ubuduće moramo imati kalendar cijepljenja i grupacije koje će biti cijepljene na temelju znanstvenih podataka”, veli i dodaje:

“Vjerujem da će nova cjepiva biti ponuđena onima koji će biti najugroženiji i vjerujem da će to biti zemlje s manjom cijepljenošću i da će to biti starije osobe i osobe koje su zdravstveno ugrožene. Na temelju tih podataka moći ćemo pokazati veću solidarnost tako da dijeljenjem tih cjepiva na one kojima su najophodnija pomažemo i zemljama koje su već cijepile svoju populaciju. Kada pogledate podatke zemalja u kojima je puno cijepljenih, vrlo mali broj završava u bolnici, ljudi blago prebolijevaju tu bolest i upravo zbog cijepljenih i mladih koji imaju omikron on se širi jako brzo, a da ni to ne znamo jer testiranja nisu provedena na vrijeme. Imate začarani krug, no on će se produljiti još na mjesec, dva”, govori.

Što je s onima koji misle da je dobro sada se zaraziti omikronom?

“Već dugo pokušavam prenijeti poruku javnosti da je u ovom trenutku to jako ozbiljna bolest koja utječe na zdravstveni sustav. U Hrvatskoj je i dalje neopravdano velik broj umrlih. I zato Vlada i Stožer trebaju donositi pravilne načine komunikacije s građanima da shvate da to sada nije jedna od blagih prehlada, da to nije bolest koju možemo ignorirati, nego moramo i dalje biti agilni i aktivni i na vrijeme reagirati. Zasad je to ozbiljna i vrlo opasna bolest.”

Zašto je u Hrvatskoj toliko umrlih na broj stanovnika?

“Teško ćete vratiti 13.000 umrlih u Hrvatskoj, to je vrlo visok broj na broj stanovnika. Što je uzrok tome, vjerojatno svi znamo. Mislim da je ta cijela saga, koja traje oko Stožera, načina donošenja odluka, vrlo dugo čekanje na donošenje potrebnih odluka, dovela do toga da se manje brine oko umrlih, a više oko politike. Sve to nije dobro i Hrvatska nema puno razloga biti zadovoljna ni sretna što smo među 10 najgorih zemalja po broju umrlih na broj stanovnika.”

Naposljetku je rekao kako je sada najvažnije dati podršku zdravstvenom osoblju u bolnicama jer su premoreni i preopterećeni.

“Trebalo bi se pravim PR-om prenositi svim građanima da je odgovornost Vlade, Stožera i građana da se nose maske i smanjuju kontakti i da se kada smo pozitivni uklonimo iz društva. Građani također moraju preuzeti svoj dio odgovornosti da bismo smanjili broj umrlih”, zaključuje.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!