JANŠA IRONIČNO O PATRIJI

'Dijeli li Djed Božićnjak meni navodno obećanu nagradu?'

12.12.2011 u 21:27

Bionic
Reading

Završetkom čitanja optužnice u ponedjeljak je u Ljubljani nastavljeno suđenje na prvostupanjskom sudu, pred kojim se nekadašnji predsjednik slovenske vlade Janez Janša i još četvorica suoptuženih brane od optužbe da im je finska tvrtka Patria nudila nezakonite provizije kako bi osigurala posao nabave oklopnih vozila za slovensku vojsku u vrijednosti 278 milijuna eura i da su se s time složili

Janša je novinarima nakon završenog ročišta rekao da ne razumije optužnicu koja je doživjela više izmjena i da državno odvjetništvo koje ju je podnijelo jednom govori da su nezakonite provizije bile isplaćene, a drugi put da su bile obećane, te da ni za jedno ni drugo nema nikakvih dokaza.

'Danas sam čuo tri raličite stvari, prvo da sam zahtijevao mito, onda da sam ga primio, a na kraju da sam prihvatio obećanje o mitu, zato me zanima za što sam zapravo optužen', rekao je Janša, koji je početku sudskog procesa izjavljivao da je riječ o političkom procesu kako bi ga se onemogućilo na parlamentarnim izborima.

'Kakav je to izraz da mi je na neodređenom mjestu bila obećana nagrada i tko ju je obećao, dijeli li takve nagrade Djed Božićnjak', ironizirao je Janša pred novinarima optužnicu.

Za nezakonito posredovanje u poslu s Patrijom uz Janšu su optuženi vlasnik tvrtke Rotis koja je u poslu s Patrijom djelovala kao zastupnik i posrednik, zatim nekada istaknuti član Janšine stranke Jože Zagožen, brigadir slovenske vojske Anton Krkovič i austrijsko-slovenski poduzetnik Walter Wolf. Svi optuženi niječu krivnju, a suđenje se nastavlja.

U svezi s tvrdnjama branjenika kako je optužni spis 'prazan' i bez konkretnih dokaza, jer iznosi da su optuženi primili mito na neodređenom mjestu i u neutvrđenim okolnostima, državni odvjetnik Andrej Ferlinc rekao je da je i sam na početku bio oprezan prema navodima iz optužnog prijedloga, ali da ocjenjuje kako je u njemu dovoljno dokaza koje treba izvesti na suđenju.

Korupcijski čin danas se odvija na sofisticirani način, a ne nekim konkretnim činom, potpisom ili 'na svečanosti, no optužnica sadrži dokazno gradivo iz kojega se može zaključiti da je do korupcije doista došlo', izjavio je.