upozorava na korupcijsku hobotnicu

Dijana Zadravec saslušana u Saboru: Iznijela je šokantnu dokumentaciju kojom misli dokazati izvlačenje novca iz bolnice

15.06.2021 u 09:45

Bionic
Reading

Smijenjena predstojnica zavoda za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Dijana Zadravec danas je saslušana na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije

Na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, među ostalim, organizirano je javno saslušanje smijenjene predstojnice zavoda za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Dijane Zadravec zbog prijave o nepravilnostima u radu tog KBC-a.

Sjednicu možete pratiti ovdje.

Predsjednik Vijeća Nikola Grmoja (Most) kazao je na početku sjednice kako su na javno saslušanje zbog optužbi koje na račun KBC-a Sestre milosrdnice iznosi Dijana Zadravec pozvani svi članovi Upravnog vijeća te bolnice, no svi su se ispričali i neće doći na sjednicu.

Prisutan je Tomislav Dulibić, državni tajnik i predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice.

Zadravec je saslušana putem Zooma.

'Jučer sam iz medija saznala da sam dobila opomenu pred otkaz dok sam na bolovanju jer sam narušila ugled bolnice. Ugledu bolnice šteti korupcija onih koji ju čine i zataškavaju. Posljednjih tjedan dana preko posrednika sam dobila prijetnje da ću, ako nastupim ovdje, dobiti izvanredni otkaz', kazala je na početku.

Vratila se u 2016. godinu, otkada, kaže, traje njezina borba protiv korupcije. Tada je otkrila krađu novca preko lažnih prekovremenih sati.

'To sam prvo prijavila tadašnjem ravnatelju Zovaku, a koji je rekao da to svi rade. Neistina je da je moja borba protiv korupcije počela prije godinu dana. Ravnatelj je sve to zataškao i prijavila sam ga DORH-u. S time sam upoznala i Dulibića. Krajem 2019. lažno sam optužena od službenice javne nabave. Ona je namještala natječaj za tvrtku Plantaže d.o.o., za koju je radila u fušu dok je radila u bolnici. O tome sam obavijestila ravnatelja bolnice i Dulibića. Zovak me razvlastio za većinu poslova, za funkciju zamjenice ravnatelja bolnice koju sam tada obnašala', kazala je.

  • +3
Sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

'Mija Primorac nije suspendirana, nego je unaprijeđena. Tada sam drugi put ravnatelja Zovaka prijavila DORH-u. Dolazimo do kraja 2020., kada sam otkrila koruptivnu hobotnicu. Prijavila sam odgovorne osobe za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti doktora Kalouseka', kazala je.

'Nenajavljeno sam ušla u salu u kojoj su radili Kalousek i Čulo i na stolu sam vidjela dokumente na kojima je na mjestu predstojnice, dakle mene, stajao potpis Kalouseka. Nakon što bi se napravio zahvat o potrošenom materijalu ispunjavali su se obrasci, a koje su oni popunjavali. Potpisivali su se na mjesto predstojnice i izbjegla se tako moja kontrola. To je krivotvorenje isprave i izrađena je lažna isprava. Tako krivotvorene obrasce slali su u Upravu, koja je na temelju njihovog potpisa izrađivala račun prema HZZO-u. Nakon što bi se izradio račun slan je Kalouseku i Čuli na potpis', kazala je.

Pokazala je i te sporne fakture.

Uz to, kazala je da je skenirala ponude dobivene od dr. Kalouseka. 'Te su ponude trebale biti od dobavljača odabranih na javnom natječaju. Posljednji natječaj za nabavu materijala proveden je 2019. Od tada KBC posluje bez javnog natječaja s istim dobavljačima', kazala je Zadravec. Riječ je o javnoj nabavi vrijednoj između dva i pet milijuna kuna.

'Takve neovlašteno potpisane dokumente Kalousek i Čulo neovlašteno su potpisivali. Kada sam otkrila za taj drugi neovlašteni proces, zatražila sam sve račune kao predstojnica. Nisu mi ih htjeli dati, no kada sam e-mailom počela upozoravati sve službe, ipak sam dobila sve fakture od 2016. Ustanovila sam da su kroz cijelu 2019. i 2020. ova dva doktora potpisivala sve račune prema HZZO-u. Za Čulo je to iznos od 4,7 milijuna kuna. Kada sam analizirala sve fakture dr. Kalouseka prema HZZO-u, on je potpisao 27,5 milijuna kuna ukupno', opisala je.

'Kada sam povezala sve to na više tisuća stranica, ustanovila sam da je ta dokumentacija nezakonita i netransparentna i da se ne podudara s utrošenim materijalom u obrascima temeljem zahtjeva HZZO-u', kazala je.

Opisala je situaciju pacijentice za koju u knjizi utrošenog materijala piše manje utrošenog materijala, a u izvješću Kalouseka piše više.

'Kalousek svojim faksimilom potvrđuje da se proizvođačima plati 11 koilova za liječenje aneurizme, a na zahvat se potrošilo njih devet. O tom falsificiranju dokumenata bili su upoznati svi u bolnici, no o tome su svi šutjeli. Radiologija ne fakturira, već pojedine klinike u koje se pacijenti šalju na pojedine dijagnostičke postupke. U ovom se slučaju to skrivalo od mene da ne povežem. Takvih postupaka mjesečno je bilo 20 do 30', dodala je.

Navela je i drugi primjer. 'Na jednu je pacijenticu trošen jedan sistem za preusmjeravanje protoka - 62 tisuće kuna je cijena materijala, a meni se slalo da se plati potrošnja za sve, tj. 124 tisuće kuna. Jasno je iz knjige materijala da je potrošen samo jedan.'

Treći primjer, kaže, svjedoči o aljkavoj dokumentaciji.

'Piše da je utrošeno materijala četiri komada. Ponuda dobavljačima je na 107 tisuća kuna. Još jedna ponuda na 57 tisuća kuna. Jasno je da iz knjige utrošenog materijala između ove dvije ponude nema poveznice. Za pacijenta se potrošilo manje, a prema potrošačima se plaćalo više ili potpuno drugi materijal', kazala je.

Najekstremniji primjer je jedan stent čija je cijena 86 tisuća kuna, a prema ponudi bilo je naznačeno da su potrošena dva.

Kaže da joj je trebalo mjesec i pol uz pomoć financijskih stručnjaka da bi povezala o čemu se radi. Sve je, dodaje, poslala nadležnim institucijama.

'Istražujući sve dokumente, otkrila sam da postoji tzv. virtualno skladište koje je početkom 2020. sadržavalo materijal od šest milijuna kuna. Taj materijal nije vođen u evidencijama i svatko ga je mogao odnijeti. Određenom dijelu tog materijala istekao je rok trajanja i vrijednost mu je 700 tisuća kuna. To je cijena ultrazvučnog uređaja. Taj novac je propao zbog aljkavog, nesavjesnog i nekontroliranog naručivanja dr. Kalouseka. Tamo postoji i 11 komada materijala čija je jedinična cijena 86 tisuća kuna. Provjerila sam evidenciju u ljekarni, do dobila sam podatak da je od 2014. do 2020. kroz sustav prošlo samo 17 takvih stentova. Znači, potrošili smo ih šest, a 11 ih je stajalo. Nekome je bilo u interesu da se više naručuje zbog provizije. Bilo je važno što više naručivati. Taj materijal se mogao baciti, otuđiti, mogao mu je isteći rok trajanja, a trebao je biti plaćen tek kada je potrošen, ne unaprijed', pojasnila je.

'Dobavljačima se platilo za te skupe materijale oko 30 milijuna kuna u 2019. i oko 20 milijuna u 2020. godini.

Prema HZZO-u je za njih fakturirano 14 milijuna, a u 2020. 16 milijuna. HZZO je platio 30 milijuna kuna za te zahvate, a dobavljačima je plaćeno oko 50 milijuna kuna', dodala je.

Potrebna je ozbiljna financijska forenzika i revizija i nada se da će Ministarstvo poslati takve ljude.

'Dr. Krešimir Rotim, bivši ravnatelj, radi s Kalousekom u istoj privatnoj poliklinici. Kada sam otkrivala slučaj po slučaj, primjer pacijentice koja je umrla nakon zahvata, a Kalousek je napisao da je materijal za nju koštao 600 tisuća kuna. Kada sam ga tražila, dokumentacija je za mene bila nedostupna i izbrisana je', napomenula je.

'Dovršava se jedna istraga vezana za dr. Rotima i nisam u mogućnosti dalje govoriti o tome', dodala je.

Kaže da ju je v.d. ravnatelja suspendirao i svrstao se na stranu ljudi koji su organizirali izvlačenje novca. 'Moja smjena s mjesta predstojnice je ništavna. Prekršio je Ustav, zakon... Zašto nije htio čuti ovo? Prijete mi izvanrednim otkazom', dodala je.

Vatavuk je na radiologiji sazvao sastanak i usporedio sebe s Hitlerom prije operacije Francuske. Kazao je da su mu vozači bili najvažniji za Blitzkrieg, a to su po njemu radiolozi. Ako nema pristojnosti i sam ne da ostavku, to bi trebao pokrenuti ministar', kaže. 'Gospodin Dulibić sustavno je ignorirao sve moje navode o kriminalnim radnjama', tvrdi Zadravec.

'Na kraju me smijenio i niti jednom riječju nije spomenuo korupciju koju dokazujem. Upozoravala sam ga i na nedostatak radiologa u svim bolnicama. Tražila sam 24 specijalizacije za radiologiju. Dulibić je sve to znao. U organizaciji supruge dr. Čule, Karoline Bolanče Čulo, organiziralo se događanje naroda ispred Klinike za tumore kako bi se tražilo moju smjenu. Tražila sam da se provede upravni nadzor i saznala sam da se to neće provesti, a moralo bi', kazala je.

Godine 2016. dobila je nalog od ravnatelja Zovaka da prekontrolira prekovremene sate. 'Pisalo je za dvoje liječnika da su radili svaku subotu šest mjeseci, a dokazano je da nisu radili - 300 i nešto tisuća kuna tako je otuđeno. Evidencija rada nije sadržavala to da su oni bili u bolnici, a centralni obračun plaća - da jesu. Zovak nije reagirao. Sazivao je sastanke sa mnom, a onda s tim liječnicima. Neki radiolozi su od srama otišli, a ne zbog mene', kazala je.

Kaže da je temeljem zadnje njezine optužbe ispitana u DORH-u.

Zorislav Antun Petrović kazao je da bi se Dulibić trebao očitovati o optužbama.

Dulibić je kazao da je 2016. vlada Tihomira Oreškovića postavila Zovaka za ravnatelja, a nju za zamjenicu ravnatelja. Nakon toga Zovak je postavio Zadravec na mjesto šefa radiologije.

'Meni su cilj kao predsjedniku Upravnog vijeća pacijenti, a druga stvar je ugled bolnice koja slavi 175 godina', kazao je.

'Čuli smo puno insinuacija i objeda na rad kvalitetnih liječnika i ljudi. Čuli smo da Vatavuk veliča nacizam. On je branitelj i nema veze s Hitlerom. Radi vjerodostojnosti gospođe Zadravec, čuli smo što je rekla o prof. Rotimu. Pročitao bih vam zapisnik sa sastanka stručnog vijeća. Predstojnica Zadravec predložila je Rotima. To je bilo prije manje od godine dana. Ne znam što se promijenilo u tome kod nje. Vezano za optužbe za korupciju, ja sam joj svaki put rekao neka to prijavi nadležnim institucijama. Trenutno je u Vinogradskoj inspekcija Ministarstva zdravstva. Svi inspektori, njih sedam, već su tri tjedna tamo. Kao i inspekcija HZZO-a i Ministarstva financija. Prema našim saznanjima, nisu nađene veće nepravilnosti', kazao je.

Što se tiče Mije Primorac i natječaja za taj projekt, kada je Zadravec upozoravala da postoje nepravilnosti, Zovak je pozvao Ministarstvo gospodarstva da provede nadzor i nije dokazano ništa. 'Provedena je i unutarnja revizija koja nije pokazala ništa. Ako postoji kriminal, neka institucije to utvrde', dodao je.

'Nastojimo čuvati ugled bolnice i zdravstva u cjelini', poručio je.

Zadravec je rekla kako to nisu objede i insinuacije, već ozbiljne nepravilnosti. 'Vatavuk je sam sebe usporedio s Hitlerom, nisam ga ja usporedila s njim. Ja sam kasnije otkrila saznanja o Rotimu, nakon što sam ga predložila. Dulibić nije bio zainteresiran za dokaze, ali je jako bio zainteresiran smijeniti mene.

Nevjerojatno je da su mi na sastanku u Ministarstvu rekli da Zovak u drugom mandatu neće opstruirati projekt', kazala je. 'Unutarnja revizija bila je redikulozna, popisali su materijal u sali. To je nevjerojatno. Dulibić pere ruke, no kako to da je tako zainteresiran da me kao pravnik smijeni s mjesta predstojnice. Jasno je u čijem interesu on radi. Neka govori o sadržaju', poručila je.

'Na sve sam prijave doživjela progon i tri pokušaja smjene raznim montiranim procesima. Od 2016. trpim progon i zlostavljanje. Sada im je pošlo za rukom da me eliminiraju', dodala je Zadravec.

Željko Jovanović, član Vijeća, kaže da se danas kao liječnik i sveučilišni nastavnik osjeća mučno. 'Ovo je sve neshvatljivo i sve što se mjesecima događa. Ne mogu postojati dvije istine. Netko ne govori istinu. Mi kao Vijeće možemo inzistirati da ovo postane prioritet Ministarstva zdravstva i Ministarstva financija i DORH-a i da se odmah vidi tko govori istinu, a tko laže', kazao je. Pita zašto se ministar Beroš sakrio u mišju rupu. 'I on dolazi iz ove bolnice. Ja inzistiram da se ovaj slučaj uzme kao prioritet. Ovo mora završiti, ovo potpuno ruši povjerenje u zdravstvo. Ne želim da zdravstvo potone u još jednoj HDZ-ovoj močvari jer u ovom slučaju ima puno HDZ-ovih sukoba', zaključio je.

Mirela Ahmetović (SDP) Dulibiću je kazala da sada nije relevantno je li netko bio u Domovinskom ratu. Pitala ga je je li ili nije reagirao na prijave dr. Zadravec.

Zadravec je pitala zašto bi se predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uključio u lobiranje da Zovak opet bude izabran za ravnatelja.

'Zadravec je puno puta upozoravala na nepravilnosti i to je uglavnom bilo rekla-kazala. Osim kada je donijela dokaze pa smo poslali inspekciju', kazao je Dulibić. Kazao je da je nadzorom utvrđeno da su međuljudski odnosi Zadravec i ostalih djelatnika nepovratno narušeni.

Zadravec kaže da ima SMS poruku koja dokazuje da je Jandroković lobirao da se Zovaka izabere za ravnatelja.

'Kada sam prekovremene sate donijela u Ministarstvo, Dulibić je rekao da to ne želi vidjeti', kazala je.

Zastupnica Karolina Vidović Krišto pitala je Zadravec tko joj je prije nekoliko dana prijetio izvanrednim otkazom. Zadravec je kazala da je dobila informaciju iz visokih krugova u Ministarstvu da je već napisan izvanredan otkaz. 'Preko posrednika iz Uprave bolnice, zbog mojih medijskih istupa, rečeno mi je da mi je pripremljen izvanredni otkaz', odgovorila je.

'Postoji virtualno skladište u angio sali i ustanovila sam da ljekarna bilježi ulaz i izlaz. Kada sam zadužila svoje djelatnike da prebroje kakav je to materijal, postavila sam pitanje preko mailova ravnatelju Zovaka znaju li da postoji skladište koje nije evidentirano, i nisu znali. Nije moglo biti na zalihi 11 komada nečega što košta milijune kuna, a koristi se 1,2 puta godišnje', pojasnila je Zadravec.

Na pitanje je li to materijal koji je netko mogao koristiti u privatnim klinikama liječnika, Zadravec je kazala kako se to ne kontrolira. Nema, kaže, saznanja da se u privatnim klinikama rade takvi postupci, no da zna da iz privatnih klinika mimo liste čekanja upućuju pacijente u Vinogradsku.

Na pitanje Vidović Krišto je li moguće da ravnatelj i Upravno vijeće nisu znali za sve te nepravilnosti, Zadravec je kazala kako to nije moguće.

Pitala je Dulibića zašto paušalno odgovara na konkretne optužbe, a on je odgovorio: 'Utvrđeno je da se taj materijal niti u jednoj privatnoj klinici u Hrvatskoj ne može ugraditi. Zdravstvena inspekcija je još uvijek tamo, našli su neke nepravilnosti, no koje ne ukazuju na kaznena djela.'

Zastupnica Andreja Marić (SDP) kazala je da sve to smrdi na korupciju i da to treba raščistiti.

Stjepo Bartulica (Domovinski pokret) kazao je da neki ljudi imaju vještinu da koriste javni sustav i za to ne odgovaraju. 'Smatram da dr. Zadravec nipošto ne bi smjela podnijeti posljedice zato što je javno progovorila', kazao je.

Dalija Orešković (Centar) kazala je da su sada prejudicirali puno stvari, što može štetiti mogućem kaznenom postupku. 'S jedne strane želim utvrditi nepravilnosti. U cijelom Uskoku imamo 33 pravosudna djelatnika', upozorila je.

Grmoja je kazao da je s nevjericom slušao to što Orešković govori i da sve što je rečeno na ovoj sjednici može utjecati na kazneni postupak.

Ahmetović je kazala da su iznesene tvrdnje o nedjelima u kojima je sudjelovao i premijer i predsjednik Sabora i ministar zdravstva koji ušutkavaju zviždače i da bi htjela da se i oni očituju i zanima ih njihova uloga te misli da su oni uključeni u to.

Dulibić je u zaključnoj riječi kazao da je važno i čemu je Vlada posvećena, a to su pacijenti i borba protiv korupcije. 'Neka se sve to lijepo istraži... Poručujem pacijentima da KBC Sestre milosrdnice uredno radi i da će svi pacijenti biti zbrinuti', poručio je.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić kazao je da je bitno utvrditi je li tu nastala šteta. 'Ovdje se ne radi o sustavu na nivou države - ako je bilo propusta ili kriminala, to je onda na pojedincima. Mi najstrože osuđujemo korupciju u zdravstvu i nama je prvima u interesu da se ovo raščisti', poručio je.

Zadravec je na kraju rekla da na korupciju ukazuje od 2016. i da ju se od tada pokušava eliminirati.

Grmoja je zaključio da će Nacionalno vijeće uputiti DORH-u prijepis tonskog zapisa ove sjednice i zatražiti očitovanje o prijavi Zadravec. Traže nalaz Ministarstva zdravstva o inspekcijskom nadzoru u KBC-u Sestre milosrdnice. Traže i povećanje sredstava za financijske istražitelje za DORH i Uskok. Također traže očitovanje ministarstava te pravosudnih tijela vezano za postupanje u ovoj bolnici.