susret s šefom diplomacije

Di Maio u Hrvatskoj: Rim se nada da će i Zagreb uskoro pokrenuti postupak za određenje isključivog gospodarskog pojasa

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 30.11.2020 14:10
  • Objavljeno 30.11.2020 u 14:10
Luigi Di Maio i Gordan Grlić Radman

Luigi Di Maio i Gordan Grlić Radman

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Šef talijanske diplomacije Luigi Di Maio rekao je u ponedjeljak u Zagrebu da je Italija pokrenula postupak za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa i nada da će i Hrvatska krenuti u tom smjeru, pri čemu će imati "potpunu podršku" Italije.

"U europskom duhu, svjesni potrebe njegove zaštite i njegovog održivog gospodarenja, razgovarali smo o proglašenju isključivih gospodarskih pojaseva s obje strane Jadrana", rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman nakon sastanka s talijanskim kolegom.

Di Maio je istaknuo da kreću razgovori "o razgraničenju" gospodarskih pojaseva.

Italija je sa svoje strane već pokrenula zakonodavni postupak za određenje isključivo gospodarskog pojasa, dodao je.

"Nadamo se će i Hrvatska krenuti u tom smjeru, a imat će s naše strane potpunu podršku", rekao je Di Maio.

Hrvatska bi, prema procjeni Europske komisije, proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa mogla zaraditi i do 140 milijuna eura godišnje.

Hrvatska od 2003., iz vremena dok još nije bila članica EU-a, ima proglašeni Zaštićeni-ekološko ribolovni pojas (ZERP) na svojoj strani Jadrana, koji sadrži sve važne elemente isključivog gospodarskog pojasa. 

Proširenje EU-a, situacija u BiH

Ministri su razgovarali i o proširenju EU-a na područje Zapadnog Balkana. "Te zemlje trebaju imati nedvosmislenu perspektivu članstva, naravno, ukoliko ispunjavaju postavljene kriterije", rekao je Grlić Radman. 

Di Maio je zahvalio Hrvatskoj "na trudu i postignutim rezultatima" za približavanje tih zemalja Europskoj uniji. 

Tema je bila i Bosnu i Hercegovinu. 

"Za Hrvatsku je prioritet stabilna, demokratska i funkcionalna BiH, koja teško može postati takvom ukoliko njezini konstitutivni narodi i svi njezini građani nisu u potpunosti ravnopravni", rekao je Grlić Radman. 

"Mi smo uvjereni da BiH, isključivo kroz poštivanje europskih standarda, može postati zemlja koja će ostvariti blagostanje i u kojoj će biti osiguran rast na zadovoljstvo svih", poručio je Di Maio. 

Jačanje suradnje 

Grlić Radman bio je domaćin 4. sjednice Koordinacijskog odbora ministara vlada Hrvatske i Italije. 

Ministri su se složili da trebaju ojačati gospodarsku i trgovinsku suradnju, unatoč nepovoljnim gospodarskim okolnostima. 

Susjedne zemlje nastavljaju suradnju u okviru Barcelonske konvencije za zaštitu Mediterana, dogovorena je uspostava Zajedničke radne skupine za suradnju u turizmu, a svoju suradnju će pojačati i u području kulture, umjetnosti i medija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!