talijanski ministar vanjskih poslova

'Ne ponašajte se prema Italiji kao prema koloniji gubavaca'

30.05.2020 u 15:39

Bionic
Reading

Prema Italiji se nitko neće odnositi kao prema koloniji gubavaca, izjavio je u subotu talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio koji je obećao toplu dobrodošlicu stranim turistima ovoga ljeta i upozorio druge članice EU-a da ne isključuju Talijane

Europske zemlje ponovno s oprezom otvaraju svoje granice s obzirom na smirivanje pandemije koronavirusa na kontinentu, a Italija ih za turiste planira otvoriti od 15. lipnja.

No neke članice EU-a razmišljaju o tomu da ne otvore granice za posjetitelje iz država koje su imale osobito velik broj slučajeva covida-19.

Grčka je, primjerice, u petak izvijestila da će svoje granice otvoriti samo građanima iz 29 zemalja, a među njima nisu ni Talijani ni Španjolci ni Britanci.

"Ne pristajemo na crne liste", napisao je talijanski ministar vanjskih poslova Di Maio na Facebooku, najavljujući bilateralne sastanke u Rimu i u inozemstvu o slučaju Italije.

"Ako bilo tko misli da se prema nama može odnositi kao prema koloniji gubavaca, mora znati da mi na to ne pristajemo", napisao je.

  • +55
Koronavirus u Italiji Izvor: EPA / Autor: Alessandro Di Marco

Italija je na neslavnome trećem mjestu u svijetu po broju smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa.

Od početka pandemije 21. veljače u toj je zemlji umrlo 33.229 osoba. Po broju zabilježenih slučajeva zaraze šesta je na svijetu s 232.248 inficiranih.

No s obzirom na to da je tijekom svibnja broj novozaraženih i smrtnih slučajeva kontinuirano padao, vlasti su postupno popustile mjere ograničenja, najstrože među europskim državama.