TKO IMA PREMOĆ?

Detaljan prikaz omjera desnice i ljevice u Europi

09.06.2014 u 06:59

Bionic
Reading

U nizozemskim novinama de Volkskrant objavljena je karta Europe koja pokazuje dominantne političke snage u različitim regijama Europe. Tvorac je karte Josse de Voogd, geograf sa sjedištem u Nijmegenu, koji je do ovog omjera političkih snaga došao proučavajući rezultate različitih izbora

Dominantne političke snage u Europi tportal.hr/Josse de Voogd


Josse de Voogd
naglašava da karta nije u potpunosti precizna, jer neke zemlje pokriva mnogo detaljnije od drugih, a uz to postoji i čitav niz političkih stranaka koje je teško smjestiti na ideološkoj ljestvici. Informacije je dobio od različitih izvora tijekom dugog vremenskog razdoblja, a rezultati o ideološkim sklonostima europskih gradova i regija prilično su intrigantni: većina regija u Europi naklonjena je desnim strankama.

Autor karte naglašava kako je europska socijaldemokracija u lošem stanju. Lijevo su nastrojene vlade u manjini, a lijevi centar na posljednjim EU izborima prošao je puno lošije od desnog centra. Preostale crvene mrlje podudaraju se s tradicionalnim uporištima radničkih pokreta i postmarksističke političke ljevice, kao i glavnih središta teške industrije, kao što je to primjerice London i Lancashire, Berlin i Ruhr, Andaluzija i Katalonija (gdje ljevičarske simpatije datiraju još iz Španjolskog građanskog rata) i središnja Italija; u svim onim mjestima koja su i prije 80 godina bila bastioni ljevice.

Ravnice na jugu Švedske, sjeveroistok Francuske, Flandrija i Padanija glasuju za desničarske populiste. Brdska područja poput Cumbrije, jugozapada Francuske i većine Alpa drže se mainstream stranaka.

Metropole su priča za sebe. London ima više zajedničkog s drugim velikim europskim gradovima, nego s ostalim dijelovima Britanije. Kao i Pariz, Kopenhagen, Beč, Ženeva i Amsterdam, on je otok ljevičarske dominacije.

Na karti je prikazana i tradicionalna dihotomija lijevo - desno u Hrvatskoj.