KRIZA U SLOVENIJI

DESUS najavio odlazak iz vlade ako Janša ne da ostavku

14.01.2013 u 21:39

Bionic
Reading

Izvršni odbor slovenske Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), koju vodi slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, pozvao je u ponedjeljak predsjednika vlade Janeza Janšu da zbog nalaza protukorupcijskog povjerenstva podnese ostavku, a u suprotnom ta stranka najavljuje izlazak iz vlade.

'Donijeli smo zaključak da zahtijevamo ostavku premijera Janše, u suprotnom slučaju DESUS će izaći iz vladajuće koalicije', rekao je nakon sastanka vodstva stranke Karl Erjavec

Još u subotu sličan je zaključak donijela Građanska lista, stranka koju vodi predsjendik parlamenta Gregor Virant, koji je rekao da će se njihova dva ministra povući iz vlade, a on sam dati ostavku na mjesto predsjednika parlamenta ukoliko se Janša ne povuče 'u roku deset dana', te ne prepusti mjesto predsjednika vlade nekom drugom iz svoje stranke ili pak omogući stvaranje neke druge koalicije.

Za razliku od Viranta, Erjavec je u ponedjeljak ocijenio da je vrlo malo manevarskog prostora za formiranje vlade bez Janše ili za prijelaznu vladu tehničke naravi i da će se kriza, najvjerojatnije rasplesti tako da će već u svibnju morati održati prijevremeni izbori.

Odluku u svezi s nastalom koalicijskom i političkom krizom trebali bi u ponedjeljak na večer donijeti i Slovenska pučka stranka (SLS), te stranka Nova Slovenija (NSI), ali njihove odluke još nisu poznate.

Slovenski mediji javljaju da je predsjednik Slovenske pučke stranke Radovan Žerjav također sklon pozivu Janši da dade ostavku, ali s time da sadašnja koalicija najprije početkom ožujka u parlamentu odluči o još nekim od ključnih zakona koje se od nje očekuju. Žerjav je u vladi ministar gospodarstva, a u utorak u okviru vladine delegacije koju vodi Janša odlazi u dvodnevni već ranije zakazani posjet Azerbejdžanu.

Predsjednica Nove Slovenije (NSI) Ljudmila Novak, koja važi kao najtješnja Jnašina saveznica u sadašnjoj koaliciji, izjavila je u ponedjeljak da poziva sve stranke i samog Janšu da promisle što je u sadašnjoj situaciji državotvorni potez, ali se je odbila izreći o tome je li jedino rješenje za što skorašnju političku stabilizaciju Janšina ostavka.

Iako je jasno da je s odlukama Virantove i Erjavčeve stranke Janšina petostranačka koalicija praktično raspala, slovenski mediji najavljuju da bi rješavanje krize moglo potrajati danima, pa i tjednima.

Janša po vlastitim tvrdnjama ne smatra da bi zbog nalaza protukorupcijskog povjerenstva trebao dati ostavku i o tome niti ne razmišlja, jer sve smatra pokušajem svoje političke diskreditacije. Iza njega čvrsto je stala i njegova Slovenska demokratska stranka (SDS), najjača stranka u vladi s četiri ministarska mjesta.

Idućih dana nastavit će se i konzultacije predsjendika države Boruta Pahora s političkim prvacima o tome kako naći izlaz iz složene situacije. Pahor je u nedjelju rekao da će nastaviti konzultacije, ali da odluke nisu na njemu nego na vladi, premijeru i koaliciji.