TROLANJE, ALI NE BEZOPASNO

Desni sotonisti i lijevi teroristi: Tko to prijeti bombama u Zagrebu i Splitu?

17.07.2023 u 13:50

Bionic
Reading

Nova serija dojava o navodno postavljenim bombama na nizu mahom javnih lokacija ponovno je zahvatila Hrvatsku - koncem prošlog tjedna Zagreb, jutros Split. Zagrebačka policija u petak je angažirala znatne resurse kako bi provjerila čak 39 lokacija, mahom medijske kuće, ali čak i neke vlastite prostore, dok su njihovi splitski kolege u ponedjeljak pretraživali zgradu gradske uprave, crkvu, spomenik Devetoj bojni HOS-a i trgovački centar

Dojave su se dakako pokazale lažnima, no u ovim slučajevima policija barem ima za kime tragati jer su se javili autori prijetnji.

Čiji nazivi upućuju na zaključak da se radi o bizarnoj zafrkanciji s krajnjih rubova socijalne scene, po svemu sudeći iz inozemstva. Drugim riječima, o najobičnijem trolanju.

Odgovornost za 39 zagrebačkih dojava o bombama prošlog petka preuzela je organizacija koja se naziva 'Odred 9 Uglova', odnosno njegov 'odsjek iz Dubrave'. U javno dostupnim izvorima može se pronaći da se radi o organizaciji osnovanoj još u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, a koja navodno njeguje 'tradicionalni sotonizam i vrijednosti nacizma', pa i prinošenje ljudskih žrtava, pedofiliju i silovanje.

Cilj im je, navodi se, 'stvoriti arijevsko društvo koje će potom kolonizirati galaksiju Mliječni put'.

'Smrt hrišćankoj civilizaciji, Smrt demokratiji, Smrt državi, Smrt svima i svemu koji nam se protive', hrabro su naveli u svom prijetećem mailu.

  • +10
Dojava o bombi u zgradi Banovine u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic

U jutrošnjem splitskom slučaju pak odgovornost za prijetnje preuzela je navodna organizacija s potpuno suprotnog pola političkog spektra i nazvana 'treća generacija Crvenih brigada'. Otvorili su tako nazvanu adresu na Gmailu i poslali:

'Dobro jutro grade Splite. Mi smo treća generacija Crvenih Brigada. Zalažemo se za ustanak proleterijata i osvetu protiv kapitalističko ustaške diktature koja kontroliše hrvatsku državu uz pomoć crkve koja je uvek stajala na strani najreakcionarnijih, najkonzervativnijih fašističkih slojeva društva. Kao sto je Mario Moreti završio sa metkom u potiljku, tako će i mnogi ustaše ovde da prođu, kao žrtve proleterske pravde, koja je neizbežna.'

Navodni desni i navodni lijevi ekstremisti koji su ovih dana dali posla hrvatskoj policiji imaju dvije zajedničke točke: kao prvo, prijetnje su im se pokazale ispraznima. I drugo, očito se ne koriste hrvatskim jezikom, ili barem žele to tako prikazati.

  • +13
Dojava o bombi u zagrebačkom Poglavarstvu Izvor: Cropix / Autor: Ronald Goršić

Tportal je početkom ove godine pisao o seriji lažnih dojava o postavljenim bombama u trgovačkim centrima diljem Hrvatske, što je u jednom trenutku preraslo u epidemiju o kojoj se javnost prestala obavještavati. Tada se, potvrđeno je, radilo o ucjenama anonimnih kriminalaca s IP adresama u istočnoeuropskim zemljama koji su tražili da im se uplate sredstva u kriptovalutama. Neki su naknadno uhapšeni.

U najnovijim slučajevima pak zahtjevi i ciljevi u upućenim prijetnjama zvuče uglavnom poremećeno.

'No dobra stvar je da su potpisani', kaže za tportal kriminalist i sigurnosni stručnjak Tonći Prodan.

'Što se tiče onih s ekstremno desnog dijela scene, činjenica jest da u nizu europskih država ekstremna desnica ima evidentan rast - primjerice u Njemačkoj, gdje su se Građani Reicha nedavno ozbiljno pokušali organizirati i izvesti državni udar predvođeni bizarnim navodnim kraljem, ali i sadašnjim i bivšim policajcima i vojnicima. To je dakako u demokratskoj državi gotovo nemoguće izvesti, ali dosta govori o trendu', objašnjava Prodan za tportal te upozorava da postoje razni socioekonomski, migracijski i ksenofobni faktori koji potiču ovu vrstu angažmana.

'Što se tiče navodne treće generacije Crvenih brigada, tu je barem teoretski riječ o nastavku prakse 'unutarnjeg terorizma', koja je bila izuzetno snažna u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Radi se također o radikalima, no teško je kazati postoji li mogućnost da će se među njima zbilja pojaviti teroristi. U svakoj sličnoj organizaciji, naime, postoji piramida koju čine logističari, podržavatelji, simpatizeri i brojni drugi, a tek vrlo mali broj ljudi eventualno je doista spreman izvršiti napad', kaže Prodan.

  • +19
Dojava o bombi u Hanza mediji Izvor: Cropix / Autor: Maja Biscan

On podsjeća da je cilj svih sličnih skupina privući pozornost, u krajnjoj liniji koncentrirane su na politiku, nasilje i teror - no i da je u javno objavljenim izvještajima Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) jasno naznačeno da u Hrvatskoj ne postoje grupe sposobne izvesti bilo kakav teroristički napad, niti bi one za to imale ozbiljnu društvenu podršku.

'U ovom slučaju može se naprosto raditi o lažnom predstavljanju, a možda i o hibridnim prijetnjama ili informacijskom ratu, pa je baš zato jako važno da su prijetnje potpisane. No u jednu stvar sam potpuno siguran: hrvatske službe drže situaciju pod kontrolom, sto posto', zaključuje Prodan.

Hrvatska policija, ipak, svaku će prijetnju i dalje provjeravati 'pješice', jednu po jednu. U splitskom slučaju već nakon tri sata i službeno je potvrđeno da su bile lažne.