NESLUŽBENI FAVORIT

Desna ruka ministra Tolušića u utrci za osječko-baranjskog župana?

13.03.2017 u 21:33

Bionic
Reading

Samozatajni pomoćnik ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i njegova prethodnika Davora Romića, 40-godišnji Osječanin Krunoslav Karalić mogao bi se uključiti u predizbornu utrku. Njegovim se imenom kalkulira u Mostu, neslužbeno doznajemo, za osječko-baranjskog župana

Iako službene potvrde još nema, mogući kandidat Mosta na predstojećim lokalnim izborima za osječko-baranjskog župana je docent s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku Krunoslav Karalić. Njegovo ime poznato je u znanstvenim krugovima, odakle je u vladi Tihomira Oreškovića s Mostove nezavisne liste zasjeo u fotelju pomoćnika ministra poljoprivrede u vrijeme Davora Romića, a mandat nastavio i za aktualnog ministra Tomislava Tolušića. Dotad je predsjedao katedrom za Ishranu bilja na Zavodu za agroekologiju osječkog Poljoprivrednog fakulteta, na kojoj se kao docent bavio ishranom bilja i fertilizacijom.

Upućeni izvori tvrde kako Krunoslav Karalić kao pomoćnik ministra za poljoprivredu i prehrambenu industriju sa svojim resorom drži 80 posto ministarstva, a pojedinci bi ga rado vidjeli i na mjestu državnog tajnika.

No u Mostu još ne žele otkriti hoće li ovaj stručnjak za poljoprivredu krenuti po mandat osječko-baranjskog župana.

Zalagao se za Zakon o zabrani nepoštene trgovačke prakse

Karalić se javnosti tijekom protekle predizborne kampanje za izvanredne parlamentarne izbore predstavljao  poljoprivrednim programom u kojem se zauzimao za donošenje Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu trgovine hranom, ali i poticanje stvaranja proizvođačkih organizacija, promjenu uvjeta unutar pojedinih mjera Programa ruralnog razvoja s ciljem veće dostupnosti sredstava OPG-ima te donošenje novog zakona o poljoprivrednom zemljištu kako bi se decentralizirao sustav te dala veća prava i ovlasti jedinicama lokalne samouprave.

Realizaciju onoga o čemu je govorio Karalić prošloga ljeta s predsjednikom Mosta Božom Petrovom za nedavna posjeta Osijeku, na Nacionalnoj poljoprivrednoj konferenciji Slavonika najavio je i ministar Tolušić rekavši kako bi se još ovoga mjeseca pred Vladom trebao naći Zakon o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse, čija je izrada u finalnoj fazi, a do kraja srpnja na saborske klupe trebao bi stići i Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

'Intencija Zakona o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse jest primarno urediti tržišne odnose jer oni nisu pošteni, korektni i fer. Njega ne donosi ministarstvo, nego ga pišu i donose oni koji su nas natjerali na to. Da je utakmica korektna, ne bi ga se moralo ni donositi, i to svi dobro znaju', rekao je za posjeta Osijeku Tolušić, koji smatra i kako je sadašnje raspolaganje zemljištem loše te nadležnosti ponovno planira vratiti na općine i gradove.   

Brat Ivan Karalić Šišljagićev je suradnik

Ako krene u lokalnu utrku, Krunoslav Karalić će se na izborima sučeliti i s aktualnim osječko-baranjskim županom dr. Vladimirom Šišljagićem, disidentom HDSSB-a koji izlazi s listom Snage Slavonije i Baranje, na kojoj mu je i brat Ivan Karalić, pravnik po struci i dugogodišnji Šišljagićev suradnik u odjelu županijskog protokola.