parlamentarni izbori u italiji

Izlazne ankete: Desna koalicija osvojila 41-45 posto glasova, Meloni na putu da postane prva talijanska premijerka u povijesti

25.09.2022 u 23:11

Bionic
Reading

Desna koalicija osvojila je između 41 i 45 posto glasova na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, a lijeva od 25 do 29 posto, rezultati su izlazne ankete napravljene za televiziju RAI

Kako prenosi Guardian, ovaj rezultat bi desnoj koaliciji dao natpolovičnu većinu u oba doma talijanskog parlamenta. Uz napomenu da talijanske izlazne ankete znaju dosta pogriješiti, britanski medij navodi da bi desnica dobila između 227 i 257 mjesta u Zastupničkom domu te između 111 i 131 zastupnika u Senatu. S obzirom da Zastupnički dom ima 400 zastupnika, a Senat 200, jasno je da bi, ako se ankete pokažu točnima, desnica odnijela uvjerljivu pobjedu te bi od predsjednika države dobili mandat za sastavljanje vlade. Dogodi li se to, čelnica stranke Braća Italije Giorgina Meloni postala bi prva premijerka u povijesti Italije. Naime, njena stranka je, prema izlaznim anketama, osvojila između 22 i 26 posto glasova, odnosno najviše u desnoj koaliciji u kojoj su joj partneri Liga Mattea Salvinija te Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija. Liga osvaja između 8,5 i 12,5 posto, a Forza Italia između 6 i 8 posto.

  • +20
Giorgia Meloni Izvor: Profimedia / Autor: Mauro Scrobogna / LaPresse / Profimedia

Na lijevom centru, Demokratska stranka koju vodi Enrico Letta osvaja između 17 i 21 posto, a Centristička stranka Akcija, koju vode Carlo Calenda i bivši premijer Matteo Renzi između 6,5 i 8,5 posto.

Pokret pet zvijezda (M5S) bivšeg premijera Giuseppea Contea na izbore je izašao samostalno i prema izlaznim anketama osvaja između 13,5 i 17,5 posto.

Izbori u Italiji Izvor: EPA / Autor: IGOR PETYX

Poznavatelji prilika smatraju da sljedeća vlada vjerojatno neće preuzeti dužnost prije kraja listopada, a novi se parlament sastaje tek 13. listopada. Pobjeda znači veliki uspon za Meloni, čija je stranka osvojila samo četiri posto glasova na posljednjim nacionalnim izborima 2018.