PRESUDE ZA INDEKS 3

Deši Mlikotin Tomić 14 mjeseci zatvora

deša mlikotin tomić policija

deša mlikotin tomić policija

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Bivša predsjednica saborskoga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i sveučilišna profesorica Deša Mlikotin-Tomić i još 18-ero optuženih profesora, posrednika i studenata u slučaju 'Indeks 3' nepravomoćno su danas osuđeni zbog kupoprodaje ispita na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu

Prvostupanjskom presudom suca zagrebačkog Županijskog suda Zorana Luburića oni su proglašeni krivima za zloporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita te protuzakonito posredovanje, a dvoje optuženika je oslobođeno, profesorica Nina Liszt te student Danijel Malarić.

Od 19 nepravomoćno osuđenih, petero je dobilo bezuvjetne zatvorske kazne, a ostalih 14 uvjetne od šest mjeseci do godine i osam mjeseci, uz rok kušnje od jedne do četiri godine. Profesorica trgovačkog prava Deša Mlikotin-Tomić osuđena je zbog zloporabe položaj i ovlasti te primanja mita na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od godine i dva mjeseca, a uz to joj je dosuđena trogodišnja zabrana predavanja na sveučilištu.

Milivoj Keber/CROPIX

Milivoj Keber/CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Milivoj Keber

Milan Ćevid


Uz nju, od profesora su na bezuvjetnu kaznu još osuđeni Jadranko Grgona i Tihomir Vranešević. Grgona je dobio godinu i deset mjeseci zatvora te petogodišnju zabranu predavanja na fakultetu. U slučaju pravomoćnosti presude u tu zabranu ne ulazi vrijeme provedeno u zatvoru.

Vranešević je, pak, osuđen na osam mjeseci zatvora i dvije godine zabrane rada. Glavni posrednik prvooptuženi Milan Ćevid, kojemu su studenti za prolazak na ispitu plaćali od nekoliko stotina do dvije tisuće eura, osuđen je na dvije i pol godine zatvora, unatoč priznanju krivnje i prijedlogu USKOK-a da ga se, zajedno s još troje optuženika koji su priznali, osudi na uvjetnu zatvorsku kaznu.

Ćevidu će se oduzeti 3400 eura, nezakonito pribavljenih primanjem mita. Voditeljica studentske referade Julijana Ljubić kažnjena je s godinom i šest mjeseci zatvora.

Odbacivši sve optužbe, Deša Mlikotin-Tomić je u svojoj obrani na suđenju ustvrdila da je kolateralna žrtva posrednika koji su se lažno koristili njenim imenom i kod studenata stvarali privid da bez znanja mogu polagati ispite. Ustvrdila je da je bila žrtva medijskog progona te da se u javnosti stvarala percepcija da je kriva i za stvari koje se uopće ne spominju u optužnici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi