bombaši samoubojice

Deseci ubijeni u islamističkim napadima na dvije vojne baze u Somaliji

03.04.2021 u 15:16

Bionic
Reading

Deseci ljudi ubijeni su u napadima prije zore na dvije vojne baze u Somaliji

Dva bombaša samoubojica automobilima su napala dva vojna položaja u okrugu Awdhegle i selu Bariire u nemirnoj pokrajini Lower Shabelle.

"Napadači Al-Šababa izvršili su jutros složeni napad na dvije vojne baze u pokrajini Lower Shabelle, rekao je u subotu u Mogadišuu vladin glasnogovornik Ismael Muhtar.

Ubrzo nakon bombaških napada, teško naoružani pobunjenici pucali su na vojne baze.

Razmjena vatre trajala je do jutra, a somalske oružane snage najprije su priopćile da su u oba napada ubile 19 militanata.

"Odbili smo teroriste koji su htjeli izazvati kaos u našoj vojsci. Izgubili smo 4 vojnika, a mnoštvo drugih je ranjeno", rekao je zapovjednik vojske Abdulahi Rage za dpa.

Kasnije je državnim medijima rekao da je ubijeno 45 pobunjenika.

Stanovnici su rekli da su civili ranjeni zalutalim mecima.

Islamistička skupina Al-Šabab preuzela je odgovornost za napad putem svoje radijske postaje Andalus, rekavši da je ubijeno mnogo vojnika.

"Pregazili smo bazu Bariire, zapalili tri vojna vozila i oteli dva vozila", rekao je Reutersu glasnogovornik Al Šababa za vojne operacije Abdiasis Abu Musab, govoreći o kratkoj okupaciji Bariire.

Treći eksploziv postavljen u vozilo pogodio je konvoj vladine vojske koji je žurio s pojačanjem iz Mogadišua, rekao je. Također je rekao da je bilo žrtava s obje strane.

Al-Šabab se već godinama bori za dominaciju u Somaliji.

Teroristička skupina povezana s Al Kaidom kontrolira velike dijelove juga i središta te godinama napada civile i sigurnosne snage.