MARŠ U TIŠINI

Deseci tisuća Meksikanaca prosvjedovali protiv nasilja

09.05.2011 u 11:13

Bionic
Reading

Više od 85.000 osoba, prema procjeni gradskih vlasti, u tišini je u nedjelju prosvjedovalo u Ciudad de Mexicu protiv nasilja povezanog s ilegalnom trgovinom drogom, kao kulminacija četverodnevnog prosvjednog marša koji je krenuo u četvrtak iz Cuernavace, 90 km južno od glavnog grada Meksika

Marš 'za mir, sigurnost i pravdu' pokrenut je na inicijativu pjesnika i novinara Javiera Sicilije, čiji je sin ubijen u ožujku. Na čelu tihe gomile s bijelim balonima s imenima žrtava nasilja, Javier Sicilia je došao kasno popodne na Zocalo, glavni trg Ciudad de Mexica, a čula su se jedino zvona katedrale.

Prosvjednici zahtijevaju prekid nasilja krijumčara droge, ali se isto tako zauzimaju za promjenu vladine strategije u borbi protiv narkokartela i povlačenje 50.000 vojnika koje je vlada meksičkog predsjednika Felipea Calderona od prosinca 2006. angažirala u ratu protiv kartela.

'Ne želimo više mrtvih u ovom sve većem kaosu... ne želimo više mrtvih, ne želimo više mržnje... nasilje će samo izazvati novo nasilje', rekao je Sicilia, čijem su se maršu pridružili aktivisti, akademici, umjetnici, imigranti i članovi raznih društvenih organizacija, kao i obitelji i prijatelji žrtava nasilja.

Prema službenim brojkama, u vladinoj je ofenzivi poginulo 34.600 osoba između prosinca 2006. i prosinca 2010. Prema procjenama tiska, još je više od 3000 osoba poginulo od početka 2011. godine.

'Želimo dati lica, imena, datume svakoj od tih 40.000 žrtava koje je za sobom ostavila ta smrtonosna strategija', kazao je Sicilia.

Marš je počeo u četvrtak u gradu Cuernavaci, 90 km južno od glavnog grada Meksika, gdje je 28. ožujka pronađen automobil s tijelima sina Javiera Sicilije, Juana Francisca, i još šest osoba s tragovima mučenja. Ubojstva je vlada pripisala kartelu krijumčara droge.