TRAŽE ORBANOVU OSTAVKU

Deseci tisuća Mađara na ulicama zbog korupcije

17.11.2014 u 22:46

Bionic
Reading

Više od deset tisuća Mađara prosvjedovalo je u ponedjeljak u Budimpešti tražeći ostavku premijera Viktora Orbana kojeg optužuju za zapošljavanje korumpiranih javnih službenika i dodvoravanje Kremlju

Broj okupljenih na prosvjedu pred zgradom parlamenta, koji su organizatori nazvali 'Danom gnjeva', bio je puno manji nego na demonstracijama protiv uvođenja poreza na internet prošloga mjeseca koje su prisilile Orbana da odustane od tog poteza.

Optužbe za korupciju najnoviji su razlog za prosvjede protiv Orbanove vlade, nakon što je SAD uveo zabranu ulaska za šestoro mađarskih javnih službebnika, uključujući šefa porezne uprave zbog sumnje da su povezani s korupcijom.

Demonstranti su izvikivali 'Orbane odlazi!' i nosili transparente poput 'Nećemo plaćati porez kriminalcima'. Izvikivali su 'Europa, Europ'" nakon što je dvoje ljudi spustilo zastavu EU-a s obližnje zgrade.

Orban je izazvao zabrinutost SAD-a i EU-a politikama koje po mišljenju njegovih protivnika kažnjavaju velike kompanije, ograničavaju demokratske slobode i približavaju Mađarsku Rusiji.

Na prosvjedu su bili i neki oporbeni političari, ali nije bilo stranačkih obilježja.

Organizatori, širok spektar studentskih, aktivističkih i umjetničkih udruga, kažu da su na ulice izašli iz revolta.

'Znam točno kako bi trebala izgledati zemlja u kojoj bih želio živjeti. Ali, ne vidim nikoga tko bi to mogao ostvariti', rekao je 57-godišnji prosvjednik.