VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

Deponij u Cestici tinja pod nadzorom vatrogasaca

17.07.2011 u 22:02

Bionic
Reading

Odlagalište komunalnog otpada u Gornjem Vratnu, gdje je u subotu izbio požar vidljiv kilometrima uokolo mjesta, pod nadzorom je vatrogasaca koji su i u nedjelju morali intervenirati zbog tinjanja otpada

'Požarište je u potpunosti pod našom kontrolom nakon što smo jutros oko tri sata, nakon desetosatne borbe, uspjeli ugasiti vatru. U gašenju je sudjelovalo 70-ak vatrogasaca iz osam DVD-a, od čega pet s područja Općine Cestica', doznajemo od Miljenka Biškupa, zapovjednika Vatrogasne zajednice Općine Cestica na čijem je području jedno od većih odlagališta komunalnog otpada u Varaždinskoj županiji.

Nakon što su vatrogasci ugasili požar koji je izbio u subotu oko 17 sati, a čiji uzrok još nije utvrđen, započeta je sanacija požarišta koja je trajala u nedjelju do popodnevnih sati.

'Građevinskim smo strojevima navozili zemlju otpad koji se ili sam zapalio zbog visokih temperatura ili ga je netko namjerno zapalio. Usprkos tome, kasno poslijepodne obaviješten sam da se opet nešto dimi na odlagalištu. Međutim, u usporedbi s onim što se vidjelo u subotu, riječ je daleko manjem dimu čiji je uzrok najvjerojatnije tinjanje otpada', rekao je Biškup te ističe da na odlagalištu više ne treba očekivati nikakav požar većih razmjera jer je sanacija napravljena vrlo temeljito.

Subotnji požar u Gornjem Vratnu ove je godine već treći požar na odlagalištima komunalnog otpada u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Prije tri mjeseca prvo je gorjelo odlagalište otpada u Jerovcu kod Ivanca, koje je dugo vremena čekalo na sanaciju napokon započetu početkom srpnja. Nakon Jerovca, otvorenim plamenom nepoznata izvora zapaljen je i Totovec, središnje odlagalište u Međimurskoj županiji. U požaru je izgorio pogon sortirnice sa svim strojevima, zbog čega je nastala materijalna šteta od tri i pol milijuna kuna.

Kao ni uzrok požara, još nije poznata ni materijalna šteta na odlagalištu otpada u Gornjem Vratnu koje nije sada prvi put gorjelo. Međutim, subotnji je požar prvi većeg razmjera nakon što je dovršetka sanacije koju je započela Općina Cestica, a kasnije još se priključilo nadležno ministarstvo, odnosno Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U sklopu sanacije vrijedne više od 11 milijuna kuna, prvo je postavljena ograda oko odlagališta, zatim i rasvjeta, a na kraju su napravljene posebne kazete od nepropusnog sloja šljunka, gline i folija u koju je premješteno oko 25 tisuća kubičnih metara otpada koji je zatrpan zemljom, tako da je nastalo brdašce visoko 15-ak metara. No dio odlagališta i dalje je bio u funkciji, a tu vjerojatno treba tražiti i mjesto izbijanja požara.