izbori 2020.

Bivši Obamin ministar Catro želi biti američki predsjednik

13.01.2019 u 09:07

Bionic
Reading

Demokrat Julian Castro službeno je potvrdio u subotu da će sudjelovati na američkim predsjedničkim izborima 2020.

Castro, 44, ministar stanovanja i urbanog razvoja u doba Baracka Obame, rekao je kako je vrijeme da se osigura 'da sve ono što Amerika može pružiti bude dostupno svakome' objavljujući kandidaturu u rodnom gradu San Antoniju u Teksasu.

On je rekao da njegova baka, koja je imigrirala u Teksas iz Meksika prije stotinu godina, nikada ne bi mogla zamisliti da se njezin unuk natječe za američkog predsjednika.

Castrov brat blizanac američki je kongresmen.

Castrova objava stigla je kratko nakon što je havajska demokratkinja Tulsi Gabbard za CNN rekla kako se planira natjecati te da će to formalno objaviti sljedećeg tjedna.

  • +13
Izbori u SAD-u Izvor: Pixsell / Autor: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL

Ključna pitanja njezine platforme su pristup zdravstvenoj zaštiti, reforma kaznenog prava i klimatske promjene.

Gabbard, 37, veteranka je koja se protivi vojnoj intervenciji. Bila je metom kritika zbog susreta sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom 2017. za vrijeme sedmodnevnog puta u Siriju 2017. i Libanon.

Stranački izbori, na kojima će demokrati izabrati svojeg kandidata za izbore u studenome 2020., počinju u veljači 2020. u državi Iowi.

Bivši potpredsjednik Joe Biden i neovisni senator Bernie Sanders, koji je izgubio od Hillary Clinton 2016. mogući su suparnici, kao i senatori Kamala Harris, Cory Booker, Kirsten Gillibard i bivši kongresmen Beto O'Rourke.