MESIĆ O DVOJICI TOMISLAVA

'Demokratske snage moraju biti spremne na Karamarka i Nikolića'

21.05.2012 u 11:47

Bionic
Reading

Izbori za novo vodstvo najjače oporbene stranke u Hrvatskoj, stvar su u prvome redu te stranke i njezinih članova, a potom i Hrvatske, na čijoj je političkoj sceni HDZ igrao, a za očekivati je da će igrati i u budućnosti, značajnu ulogu, ocijenio je danas bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Mesić je također ocijenio da su izbori u Srbiji, parlamentarni i predsjednički, unutarnja stvar Republike Srbije, a njihovi su rezultati izraz opredjeljenja većine građana te susjedne države.

No, novi predsjednik Republike Srbije i novi predsjednik HDZ političke su realnosti s kojima valja računati i u širem regionalnom kontekstu, ističe u priopćenju bivši predsjednik.

Po njegovu mišljenju bilo bi naivno predati se iluziji kako se predizborna retorika uvijek bitno razlikuje od onoga što će izabrani dužnosnici činiti nakon izbora. Izjave Tomislava Nikolića i Tomislava Karamarka, kako one dane prije izbora, tako i nakon proglašavanja izbornih rezultata, čine cjelinu koja odražava političku platformu tih političara, smatra Mesić.

Aktualna vlast Republike Hrvatske, odnosno hrvatska politička scena, a osobito snage predane demokraciji, ravnopravnosti svih građana, toleranciji i prihvaćanju različitosti, moraju to imati u vidu i u skladu s time redefinirati i svoje pozicije, istaknuo je.

'Kao netko, tko je na položaju predsjednika Republike Hrvatske punih deset godina predano radio na trasiranju puta prema EU i jačanju demokracije, te uspostavljanju regionalne suradnje u duhu uzajamnog razumijevanja i povjerenja, izražavam nadu da će novoizabrani predsjednik Republike Srbije svojim potezima nastaviti pozicionirati nama susjednu zemlju na europskome putu, kao i da novi predsjednik HDZ-a ničime neće dovesti u pitanje demokratski karakter i antifašističke temelje Republike Hrvatske, kao ni njezino uključivanje u Europsku uniju', stoji u Mesićevu priopćenju.