PREDIZBORNA PANIKA

Demokrati uoči stranačkih izbora strahuju od ruskih hakerskih napada

22.02.2017 u 13:21

Bionic
Reading

Uoči izbora za čelnika Demokratskog nacionalnog odbora (DNC) u američkoj Demokratskoj stranci vrlo su zabrinuti zbog mogućih cyber napada kakvim su bili izloženi tijekom nedavne predsjedničke predizborne kampanje za što su optužili ruske hakere pa je stoga sustav obrane podignut na najvišu razinu

Kako piše ugledni Politico, uoči izbora koji će biti održani u nekoliko etapa, počevši od 23. veljače, svi kandidati za ovu funkciju naglašavaju kako će pojačati sigurnost organizacije koja je bila izložena računalnim napadima tijekom predizborne kampanje prošle godine, za što su optuženi ruski hakeri.

Stoga su najavljene posebne mjere zaštite koje uključuju unajmljivanje iskusnih računalnih stručnjaka i savjetnika, postavljanje zaštitnog sustava obrane servera, povećanje računalne pismenosti, kao i suradnja s policijom i pravosudnim službama kako bi se spriječilo curenje informacija. Kako je strah od neželjenih računalnih upada velik, suradnici na izborima izbjegavaju korištenje elektroničke pošte te prednost daju razgovoru u četiri oka, piše Politico.

'Postavlja se pitanje, trebam li potrošiti dvije minute više kako bih poslao e-mail ili da riskiram da za predsjednika ponovno bude izabran Donald Trump. Osobno, radije ću izgubiti te dvije minute. O tome ne treba razmišljati, a to ću pojasniti i svojim suradnicima. Dovoljno je da svi članovi i simpatizeri stranke pred sebe postave fotografije Trumpa i Putina', kazao je za Politico Jaime Harrison, šef ogranka Demokratske stranke u Južnoj Karolini koji se pored još osam kandidata kandidirao za predsjednika Demokratskog nacionalnog odbora.

Podsjetimo, sada već bivši američki predsjednik Barack Obama protjerao je 35 ruskih diplomata te uveo sankcije dvjema ruskim obavještajnim agencijama zbog navodne umiješanosti Kremlja u hakiranje koje je trebalo pomoći republikancu Donaldu Trumpu da pobijedi demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton na izborima održanim 8. studenoga.

Trumpov glasnogovornik Sean Spicer je, očekivano, odbacio takve optužbe, dodajući kako nema dokaza da su ruski hakeri utjecali na rezultat američkih predsjedničkih izbora, naglasivši kako bi bilo neodgovorno donositi zaključke prije nego što obavještajna služba podnese konačno izvješće.