NABAVKA NAMJEŠTAJA

Demanti Državnog zavoda za statistiku

24.03.2011 u 16:23

Bionic
Reading

Sukladno Zakonu o medijima objavljujemo demanti netočnih navoda u članku 'Zavod za statistiku nabavlja novi namještaj i taji cijenu', koji je objavio Novi list 23. ožujka 2011, a dijelove teksta prenio tportal

U nastavku objavljujemo tekst demantija u cjelini:

'Gospođa Gabrijela Galić na krajnje neprofesionalan i tendenciozan način komentira informacije o nabavi namještaja Državnog zavoda za statistiku, konstruirajući lažnu tezu da Državni zavod za statistiku koristi Popis stanovništva kao izgovor za nabavu namještaja. Autorica ide i korak dalje te, upuštajući se u ironičan komentar svrhe nabave namještaja, pokazujući da ne razlikuje popisivanje i obradu popisne građe, besmisleno i zlonamjerno povezuje stolice i stolove s popisivačima na terenu.

Obrada podataka prikupljenih Popisom predstavlja jednu od najvažnijih faza u ovom najvećem statističkom istraživanju i ona uključuje, između ostalog, optičko čitanje, šifriranje tekstualnih odgovora, logičko računske kontrole, pripremanje kontrolnih i konačnih tabela, grafičkih prikaza itd. Da bi se obrada napravila potrebno je privremeno zaposliti oko 400 obrađivača, koji će nakon Popisa, koristeći računala, u dvije smjene raditi najdulje godinu dana. Državni zavod za statistiku je upravo ponašajući se najracionalnije uspio dobiti na privremeno korištenje bez naknade jedan od praznih objekata vojarne Dr. Ante Starčević u Jastrebarskom.

Taj je prostor potrebno opremiti namještajem i informatičkom opremom, kako bi ti djelatnici mogli raditi. U potpunosti je netočna i konstatacija gospođe Galić da Državni zavod za statistiku taji cijenu jer ju nije obavijestio o planiranoj vrijednosti nabave. Ovaj podatak nije naveden budući da je u tijeku rok za dostavu ponuda, a kako su svi podaci za izradu ponude navedeni u dokumentaciji za nadmetanje, očekuje se da, kroz otvoreni postupak javne nabave, krajnju vrijednost ove investicije odredi tržište i kriterij najniže cijene', stoji u reagiranju koje u ime Državnog zavoda za statistiku koje potpisuje ravnatelj dr. sc. Ivan Kovač.