NOVI POSAO ZA BRODOSPLIT

Debeljak se pohvalio: Škver posluje u plusu

13.05.2014 u 16:04

Bionic
Reading

Dvije splitske tvrtke, privatizirani Brodosplit i državni Plovput, potpisale su ugovor o gradnji novog radnog broda u vrijednosti od 54,3 milijuna kuna. Plovilo je namijenjeno najsloženijim hidrograđevinskim radovima na moru i zamijenit će 'brod-svjetionik' izgrađen 1987. godine

Novim poslom za splitski škver pohvalio se i novi vlasnik Tomislav Debeljak, koji tvrdi da tvrtka u ovom trenutku popunjuje sve kapacitete i pozitivnu bilancu za prvu godinu otkako je prešla u privatne ruke. 'Imamo zaposlenost za 17 posto veću nego u planu, u škveru više nitko ne radi a da pritom zbilja ne zarađuje svoju plaću. I, što je najvažnije, svi ugovoreni poslovi su bez gubitaka', tvrdi Debeljak.

Postavilo se pitanje i hoće li se gubici ipak početi generirati ako se rebalansom državnog proračuna smanji iznos za restrukturiranje Brodosplita, no on tvrdi da se problem deficita ne bi smio rješavati rezanjem troškova gospodarstvu.

'Vjerujem da ćemo doći do razumijevanja Vlade. Dapače, apsolutno smo spremni i povećati naše obaveze te zaposliti preko minimalnih dvije tisuće ljudi, ako Vlada ponudi još veću podršku', kazao je Debeljak. Objasnio je da će posao s Plovputom škveru osigurati posao za iduće dvije godine te otkrio razloge zašto knjiga narudžbi nije popunjena za dulje razdoblje.

'Trenutačno je recesija u brodogradnji svugdje u svijetu i napuniti se narudžbama za idućih pet ili sedam godina na neki način bilo bi samoubojstvo.'

Novi brod u floti Plovputa, državne tvrtke koja skrbi o svjetionicima na Jadranu, osigurat će sigurnost plovidbe na moru. Dugačak je 48 metara, širok 11, a postizat će brzinu od 11 čvorova. Financirat će se sredstvima tvrtke i komercijalnim kreditom.

Imat će tankove za prijevoz pitke vode kapaciteta 200 kubika s pumpom za njezin transfer na visinu od 130 metara, što je dostatno za opskrbu najviših svjetionika. Tu je i automatska betonara kapaciteta 60 kubičnih metara betona, brodska dizalica koja će na kraku od četiri metra moći dizati teret do 20 tona, zatim kompresorska baterija za potrebe ronilaca i vrlo dobro opremljena brodska radionica.