TOMAŠIĆ I KOVAČEVIĆ TVRDE

Đapić nelegalno predsjednik HSP-a?

27.08.2009 u 22:09

Bionic
Reading

Suspendirana članica Hrvatske stranke prava (HSP) i bivša saborska zastupnica Ruža Tomašić te bivši član HSP-a Pero Kovačević uputili su Ministarstvu uprave zahtjev za obavljanje nadzora upisa Ante Đapića kao predsjednika HSP-a u Registru političkih stranaka o čemu su večeras izvijestili priopćenjem

U priopćenju se navodi da je u Registru političkih stranaka, kojega vodi Ministarstvo uprave, HSP upisan pod registarskim brojem 19., a Anto Đapić kao predsjednik stranke i ovlaštena osoba za predstavljanje i zastupanje stranke.

Tomašić i Kovačević tvrde da je taj upis obavljen 'na temelju podnesene prijave HSP-a, a bez provjere legalnosti i postupka izbora Ante Đapića na dužnost predsjednika stranke propisanog Statutom HSP-a'.

Navodi se da je Statutom HSP-a iz 2004. 'nedvojbeno i precizno propisano da se izbor predsjednika HSP-a provodi tajnim glasovanjem što je prekršeno na saboru održanom u travnju prošle godine'.

'Budući je Anto Đapić izabran za predsjednika nelegalno javnim, a ne tajnim glasovanjem, pravno mu je 12. travnja 2008. prestao mandat predsjednika stranke i nije se moglo donijeti rješenju o upisu promjena u Registar političkih stranaka i njega kao predsjednika stranke i kao ovlaštenu osobu za zastupanje i predstavljanje stranke', stoji u priopćenju .

Dodaje se da zbog toga treba staviti 'izvan snage sve odluke koje je Anto Đapić kao nelegalno izabran predsjednik stranke donosio - od izbora zamjenika predsjednika stranke, članova predsjedništva i drugih odluka', kao i da u Registru stranaka za HSP-a nema ni jednog upisa ogranka ili podružnice HSP-a, što je, ističe se, također kršenje Statuta stranke i odredbi Zakona o političkim strankama.