HRVAT U UKRAJINI

Dao otkaz, ostavio ženu i djecu i otišao u rat za 200 dolara

11.02.2015 u 21:20

Bionic
Reading

Ivo Dumančić, bivši djelatnik MORH-a, prije dva tjedna otišao se boriti protiv proruskih separatista u Ukrajinu. U razgovoru za HRT rekao je da mu je jedini motiv bio pomoći ukrajinskom narodu, zbog čega je dao otkaz i ostavio ženu s dvoje djece

Ovaj 39-godišnji Hrvat trenutno je na obuci u Kijevu dva tjedna, potom će na dodatnu obuku i naposljetku na bojišnicu kraj Mariupolja. Rekao je da je ondje trenutačno sedam hrvatskih boraca, ali i da ih još dolazi.

'Ovdje smo došli samo zato što osjećamo da možemo pomoći. Većina nas smo bili vojnici ili smo to još uvijek. Konkretno, ja sam 10 godina bio u vojsci, a dao sam otkaz te ostavio ženu i dvoje djece jer sam osjećao da moram doći ovdje i pomoći ovom narodu', objasnio je Dumančić za HRT

Zasad nije dobio plaću, a bit će manja od 200 dolara.

'Plaće ovdje zapravo ni nema, nemamo ni za cigarete. Plaća će nam vjerojatno biti nešto manja od 200 dolara, no s obzirom na veliku inflaciju njihove valute, vjerojatno će biti i ispod 150 dolara', precizirao je Dumančić.

Do informacija je došao putem interneta, na kojem je saznao o sastanku dragovoljaca koji idu u Ukrajinu. Otišao je na sastanak u kafić u zagrebačkom kvartu Kustošija i tako je krenulo.

Dumančić je aktivan na svom profilu na Facebooku, odakle je pozvao i pjevača Thompsona da dođe u Ukrajinu jer će ondje napuniti 'dva-tri stadiona' nakon što su Ukrajinci prepjevali njegove 'Čavoglave'. Krajem siječnja objavio je sljedeći post: 'Za sada, sedam veličanstvenih. Ovakve nas je samo Bog mogao spojiti. Zadovoljan sam. Hrvati su uvijek bili cijenjeni ratnici u baš svim ratovima u povijesti. Siguran sam da ni mi nećemo iznevjeriti naše pretke. SLAVA UKRAJINI!!!'.

Inače, zbog stanja u Ukrajini Europa je na nogama. Čelnici Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine večeras se u Minsku sastaju za okruglim stolom. Pregovori su posljednja prilika za uspostavu mira nakon deset mjeseci sukoba na istoku Ukrajine u kojemu je poginulo više od 5300 ljudi.

Prilog HRT-a o Dumančiću možete vidjeti i više o sastanku u Minsku možete doznati ovdje