DIREKTOR GOLDMAN SACHSA

Dao ostavku jer je zarada banke postala važnija od klijenta

Dolar dolari

Dolar dolari

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Otvoreno pismo Grega Smitha, sada već bivšeg izvršnog direktora investicijske banke Goldman Sachs za Europu, Bliski istok i Afriku, koji se brinuo za tržište izvedenica, postalo je najčitanije štivo objavljeno u današnjem broju New York Timesa

U svojevrsnoj ostavci na funkciju u Goldmanovoj podružnici u Londonu, objavljenom u rubrici namijenjenoj za pisma čitatelja, Smith opisuje da tvrtku napušta nakon 12 godina zbog atmosfere koja je postala toksična i destruktivna, piše Business.hr

Obrušio se na korporativnu kulturu koju je u Goldman donijelo vodstvo aktualnog CEO-a Lloyda Blankfeina, a koja zaradu stavlja ispred dobrobiti klijenata banke. Smith zbog toga, tvrdi u pismu, više ne može čiste savjesti u tvrtku dovoditi nove ljude ili studentima na praksi govoriti kako je to divno mjesto za rad.

U ostavci stoji da je Goldman jedna od najvećih i najvažnijih svjetskih investicijskih banaka i previše integriran u globalne financije da se smije nastaviti ponašati kao do sada. U posljednjih 12 godina, otkako je došao u Goldman, tvrtka se promijenila u mjeri u kojoj se Smith više ne može identificirati s tvrtkom. Nekada je bio ponosan što radi u Goldmanu, no sada...

Opisujući svoje iskustvo, Smith ističe da je ovih dana najčešće pitanje koje čuje od mlađih analitičara: "Koliko smo zaradili na klijentu?"

To pitanje najbolje govori što su mlađi kolege naučili od vodstva kako se moraju ponašati. Kakvi će tek oni biti za 10 godina.

Javna ostavka trebala bi poslužiti kao poziv za buđenje upravnom odboru, nada se Smith, koji želi da se klijenti ponovo vrate u fokus poslovanja Goldmana. Bez njih nema ni novca.

Poručuje upravi da ispljevi moralno bankrotirane zaposlenike, i to bez obzira na to koliko novca zarađuju tvrtki. Ljudi kojima je stalo samo do novca neće održati tvrtku ni povjerenje klijenata još jako dugo, zaključuje Smith.

Nakon javne sramote iz Goldmana je krenula akcija saniranja štete pa su tako u javnost plasirane informacije da je on zapravo nevažni pijun u tvrtki i samo "potpredsjednik" te da pod sobom nema zaposlenike već je jedini zaposlen u odjelu koji vodi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi