'BICIKLOM DO INFORMACIJE'

Dansko veleposlanstvo doniralo bicikle novinarima

12.11.2012 u 15:48

Bionic
Reading

Primopredajom donacije danskog veleposlanstva koja se sastoji od dva bicikla, opreme za bicikle, te po dva diktafona i mikrofona novinarima Radio Studenta, danas je službeno započela njihova suradnja na projektu ‘Biciklom do informacije’ koji, uz unapređivanje mobilnosti njihove terenske redakcije na ekološki održiv način, za cilj ima nastavak popularizacije kulture vožnje bicikala u Hrvatskoj.

Važnost projekta je u potrebi za bržim i djelotvornijim prikupljanjem informacija te daljnjem usavršavanju mladih novinara kao i promicanju slobode govora i izražavanja.
Urednik jutarnjeg programa Radio StudentaHrvoje Magić naglasio je da su u znak zahvalnosti personalizirali bicikle te im dali osobna imena - Kopenhagen i Samso.

Radi se o glavnom gradu Danske i danskom otoku, a novinar HRT-a Dragan Nikolić, za priču s otoka Samsa dobio je nagradu Velebitska degenija koja se dodjeljuje za teme o zaštiti okoliša.

‘Novinarima, dajući biciklu to ime (Samso) želimo, osim ekološke komponente, pokazati i da moraju tražiti te biti kritični’, dodao je Magić.

Istaknuo je da projekt ide dalje te da će ubrzo uputiti zahtjev Fakultetu političkih znanosti da im omogući prostor za držanje alata za popravak bicikala u dvorištu fakulteta.

Podsjetivši kako je vožnja biciklom važna za okoliš te zdravlje čovjeka, veleposlanik Kraljevine Danske u Hrvatskoj Bo Eric Weber istaknuo je kako je 30-ih i 40-ih godina u Zagrebu bilo puno više bicikala, dok je danas taj broj značajno smanjen, a biciklističke staze nisu sigurne.

Građanima je savjetovao da se za zeleniji grad i bolju biciklističku infrastrukturu obrate gradonačelniku, navodeći primjer New Yorka gdje je njihov gradonačelnik Michael R. Bloomberg od 2007. to omogućio, nakon čega je zabilježeno znatno smanjenje ozljeda u prometu.

Glavni urednik Radio Studenta Ivan Vlašić istaknuo je kako je ideja projekta bila oformiti terensku redakciju na ekološki prihvatljiv način te dodao da ‘u akciju kreću već sutra’.