'LISTA ZA RIJEKU'

Danko Švorinić kandidat za riječkog gradonačelnika

12.12.2012 u 21:56

Bionic
Reading

Danko Švorinić, predsjednik stranke Lista za Rijeku, kandidat je za riječkog gradonačelnika. Nominiralo ga je predsjedništvo stranke, a konačnu odluku o svim kandidatima donijet će stranačka konvencija početkom sljedeće godine

Lista za Rijeku, rečeno je danas u Rijeci, na predstojeće izbore izlazi sa željom da u Rijeci potakne promjene i stvori snažnu alternativu postojećoj politici koja je dovela do sveopćeg propadanja i marginalizacije grada.

Danko Švorinić

Rođen je 1973. u Puli. U Rijeci živi od svoje pete godine, gdje završava gimnaziju i na Pomorskom fakultetu stječe zvanje diplomiranog inženjera pomorskog prometa. Suosnivač je i prvi predsjednik riječke podružnice Supekovog Pokreta za demokraciju i socijalnu pravdu. Utemeljitelj je udruge za promociju riječkog identiteta - Slobodna Država Rijeka. Suosnivač je i predsjednik Liste za Rijeku, kao i osnivač riječkog gradskog internet portala Rijekadanas. Urednik je knjiga 'Rijeka nogometa' i 'Rijeka za radoznale'. Po zanimanju je poduzetnik te je suvlasnik agencije za zastupanje u osiguranju MD-Consilium d.o.o. Oženjen je i otac jednog djeteta.

Tajnik stranke Predrag Miletić predstavio je Švorinića kao najaktivnijeg gradskog vijećnika u Gradskom vijeću Grada Rijeke. 'Švorinić je postao najprepoznatljivija opozicija i promotor alternative postojećem načinu upravljanja gradom. Upornim argumentiranim ukazivanjem na niz propusta i štetnih radnji u vođenju grada, među Riječanima je stekao popularnost i respekt istinskog borca za interese Rijeke', rekao je Miletić i dodao da će Lista za Rijeku na predstojećim izborima nastupiti u savezu s građanima pod motom 'Za slobodnu Rijeku', a s čvrstom namjerom da se izbore za reindustrijalizaciju grada, riječki identitet i regionalizaciju.

Švorinić je mišljenja da su dugogodišnji monopol vlasti i negativna kadrovska selekcija jedan od glavnih uzroka aktualnog nazadovanja grada. 'U Gradu Rijeci vlast na izborima nije smijenjena već 92 godine, po čemu smo vjerojatno svjetski raritet. U Rijeci neće biti napretka bez radikalnih promjena i promjene vlasti. Lista za Rijeku na demontaži postojećeg jednostranačkog monopola radi i radit će beskompromisno. Sustavu političke korupcije mora doći kraj, a SDP u gradu mora proći opozicijski staž', drži Švorinić.

Dodaje da Rijeku ne može spasiti kozmetika te da joj je potreban radikalan zaokret u smjeru stvaranja nove vrijednosti. Rješenja su, poručuje, razrađena u suradnji sa stručnjacima, a bit će predstavljena do izbora.

'Uz pomoć naših sugrađana želimo izgraditi grad slobodan od nepotizma i političke korupcije. Želimo izgraditi Rijeku slobodnih ljudi u kojima uvjet za posao i napredovanje neće biti stranačka podobnost, nego sposobnost. Želimo Rijeku u kojoj neće biti dobro samo njima, nego svima', poručuje Švorinić.

Otkrio je da će mjesto zamjenice gradonačelnika ponuditi riječkoj poduzetnici Slavici Šota, koja se već 23 dana nalazi zatočena u poslovnom prostoru u Ulici Ante Starčevića.

'Konačnu odluku donijet ću nakon izlaska iz poslovnog prostora, kako bih svoj eventualni angažman ograničila na borbu protiv korupcije u gradu. Nije tajna da sam simpatizer Liste za Rijeku. Obratila sam se za pomoć svim političkim strankama, no jedino su u ovoj stranci reagirali na pravi način, potvrdivši da stoje iza svakog malog čovjeka u borbi protiv korumpiranog sustava', rekla je Šota.