PRODULJIT ĆE SE ROKOVI

Danima se u Srbiji i Njemačkoj čeka na hrvatsko prebivalište

20.12.2013 u 12:12

Bionic
Reading

Hrvatski veleposlanik u Srbiji Gordan Markotić poručio je danas građanima Srbije koji danima čekaju u redovima ispred hrvatskog konzulata da će rok za odjavu ili produljenje prebivališta biti produljen i pozvao ih da dođu poslije Nove godine, javlja Tanjug

Srpski mediji prenose Tanjugovu vijest o tome da veleposlanik Markotić još uvijek ne zna hoće li rok biti produljen za šest mjeseci ili godinu dana.

'Apsolutno neće biti nikakvih problema, ni na granici, ni s njihovim statusom', sve će se regulirati, 'samo neka opet ne čekaju posljednjih 15 dana novog roka', izjavio je Markotić za RTS, pozivajući građane Srbije da dođu poslije Nove godine.

Markotić ističe i da su redovi pred hrvatskim konzulatima u Njemačkoj još veći nego oni u Srbiji.

'Dnevno možemo primiti 200 do 250 ljudi, to i radimo, stvarno do granice izdržljivosti naših ljudi', rekao je hrvatski veleposlanik u Srbiji.

Negirao je tvrdnje Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske da su veliki redovi od ranih jutarnjih sati bili stvarani zbog nejasnoća u Zakonu o prebivalištu u Hrvatskoj, zbog čega se čekalo tumačenje, i ocijenio da je 'zakon vrlo jasan', a tumačenje dostupno na mrežnim stranicama konzulata i Ministarstva unutarnjih poslova.

Zakon o prebivalištu u Hrvatskoj stupio je na snagu 29. prosinca 2012. i njime se predviđa procedura brisanja iz evidencije prebivališta svih onih hrvatskih državljana koji žive izvan Hrvatske ukoliko se do 29. prosinca 2013. ne prijave nadležnoj policijskoj upravi na čijem području imaju prebivalište ili u konzularne urede Republike Hrvatske.