DAN OTOVRENIH VRATA

Danas možete obići Sabor i razgovarati sa zastupnicima

07.10.2023 u 08:40

Bionic
Reading

Povodom Dana Hrvatskog sabora, u subotu će se ponovno održati dan otvorenih vrata te će zainteresirani građani, bez prethodne najave, moći razgledati prostorije Sabora, razgovarati s njegovim predsjednikom i zastupnicima.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozvao je proteklog tjedna građane da dođu u Hrvatski sabor te im poručio da su svi dobrodošli.

Tradicionalni dan otvorenih vrata Sabora ove se godine organizira dan prije Dana Hrvatskog sabora, 8. listopada, koji pada u nedjelju. Manifestacija otvorenih vrata Sabora održava se od 2013. i to najčešće prigodom obilježavanja Dana državnosti i Dana Hrvatskoga sabora, a svake godine okupi veliki broj zainteresiranih građana svih dobnih skupina iz cijele Hrvatske, kao i posjetitelje iz inozemstva.

Građani će moći razgledati prostorije Sabora od 10 do 17 sati bez prethodne najave i pogledati unutrašnjost Sabora te sve protokolarne salone koji nisu dio uobičajenih programa za posjetitelje. Za posjetitelje iz inozemstva organizirano je vodstvo na engleskom jeziku.

Dan otvorenih vrata prigoda je građanima i za susret s predsjednikom Sabora i saborskim zastupnicima pri čemu se u otvorenom razgovoru razmjenjuju mišljenja o radu Sabora te o aktualnim pitanjima.

Ranije se 8. listopada obilježavao se kao Dan neovisnosti, bio je državni blagdan i neradni dan, no novim zakonom o blagdanima iz 2020. utvrđeno je da se taj dan obilježava kao spomendan Dan Hrvatskog sabora, u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Sabor je tu značajnu odluku donio nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je donio 25. lipnja 1991. te nakon što su zrakoplovi JNA bombardirali Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.