ZIMSKI UVJETI NA CESTAMA

Danas će napadati novih 20 centimetara snijega

22.02.2013 u 08:38

Bionic
Reading

Očekuje se kako bi tijekom dana moglo pasti od 5 do 20 centimetara snijega. Snijeg će nastaviti padati tijekom jutra u petak te bi tijekom dana trebao slabjeti

Zima još ne odustaje. Snijeg od četvrtka navečer pada u Lici i Gorskom Kotaru, na širem području Zagreba te u središnjoj Slavoniji. Pahulje su zabijelile i središnju Istru i Sjeverni Jadran. Očekuje se kako bi tijekom dana moglo pasti od 5 do 20 centimetara snijega, a temperature u petak će se kretati od minus 4 do 0 na kopnu, a u Slavoniji i na sjevernom Jadranu od 0 do 5 stupnjeva Celzija. U Dalmaciji će biti između 8 i 13 stupnjeva, s mjestimičnom kišom i ponegdje grmljavinom.

Snijeg će nastaviti padati tijekom jutra u petak te bi tijekom dana trebao slabjeti, no prema večeri i u noći na subotu ponovno će jačati. Ipak, meteorolozi najavljuju kako bi ovaj duži snježni val mogao biti posljednji ove zime, piše 24sata.

Zimski uvjeti na cestama

Zbog bure, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je samo za osobna vozila. Ostala vozila, osim kamiona s prikolicama i tegljača s poluprikolicama, voze starom cestom D3 kroz Gorski kotar uz obaveznu zimsku opremu. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog puta prema Rijeci i obrnuto, javlja HAK.

Na Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog, te Senja i Karlobaga zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a od Novog Vinodolskog do Senja i od Karlobaga do Svete Marije Magdalene dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Zbog snijega se otežano vozi u Gorskome kotaru, Lici, Istri, u Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj i u Slavoniji. Iz HAK-a vozače upozoravaju da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zimski su uvjeti te je zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo1 u oba smjera te na većini državnih i županijskih cesta u Gorskom kotaru, Lici i na Hrvatskom primorju.

U Istri je obavezna zimska oprema na području Pazina, Tinjanana, Buzeta, Motovuna, Karojbe, Svetog Petra u Šumi, Gračišća, Cerovlja, Poreča, Žminja, Lupoglava, Učke i Ćićarije te na državnoj cesti D21 Baderna-Ponte Porton i županijskoj ŽC5041 Kukci-Vižinada.