mladi ljudi

Dan prava osoba s duševnim smetnjama:Konferencija o shizofreniji

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 06.06.2019 11:00
  • Objavljeno 06.06.2019 u 11:00
Igor Filipčić

Igor Filipčić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Shizofrenija je duševna bolest koja pogađa mlade ljude u dvadesetima i tridesetima godinama života pa je od iznimne važnosti bolest rano prepoznati i što prije započeti s primjenom suvremene, personalizirane, farmakoterapije i psihoterapije, istaknuto je u četvrtak na međunarodnoj konferenciji 'Shizofrenija 360', koja je u povodu današnjeg Dan prava osoba s duševnim smetnjama održava u Psihijatrijskoj bolnici 'Sveti Ivan'

Ravnatelj te ustanove Igor Filipčić ističe kako je važno ukazati na problem preuranjene smrtnosti oboljelih, što je posljedica nepravovremenog prepoznavanja i liječenja uobičajenih kroničnih tjelesnih bolesti kod bolesnika s shizofrenijom, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, karcinoma, te na iznimno izraženu stigmu društva prema toj skupini bolesnika.

'Ranim prepoznavanjem i optimalnim integrativnim liječenjem moguće je ostvariti značajni napredak u oporavku oboljelih. U tu svrhu u psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan koristi se integrativni model liječenja koji se temelji na suvremenoj personaliziranoj farmakoterapiji i psihoterapiji, te programima rane intervencije, edukacije bolesnika i obitelji, kao i programima zdravog življenja', kaže Filipčić.

Shizofrenija je bolest koja pogađa mlade ljude u punom životnom zanosu, koji su preplavljeni strahom i žive u svom imaginarnom svijetu. Ako se bolest ne liječi pravovremeno, značajno remeti svakodnevno funkcioniranje bolesnika, osoba se emocionalno udaljava od najbližih, okolinu doživljava na promijenjen način, usamljuju se i ne funkcionira u društvenim, socijalnim i poslovnim odnosima. Danas je dokazano da osobe oboljele od shizofrenije žive deset do petnaest godina kraće od opće populacije.

'Želja nam je osvijestiti i senzibilizirati javnost na sve poteškoće s kojima se susreću oboljeli i njihove obitelji kako bi im svojom podrškom, razumijevanjem i prihvaćanjem omogućili što potpuniji oporavak i funkcioniranje u svim segmentima društva', rekao je Filipčić.

Na konferenciji sudjeluje više od 300 sudionika koji će moći slušati stručna predavanja više od 50 predavača iz Europe, susjednih zemalja i Hrvatske. U sklopu programa razmjenjivat će se recentna iskustva, primjeri dobre prakse i međunarodne strategije te istraživati mogućnosti pokretanja novih zajedničkih međunarodnih istraživanja. Konferencijom se želi i naglasiti potreba edukacije oboljelih i njihovih obitelji te ih uključiti u tim kao najvažnije, ujedno i ravnopravne partnere u liječenju bolesti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!