ZNATE LI ŠTO TOČNO SLAVIMO?

Dan kada je Hrvatska rekla konačno zbogom Jugoslaviji

08.10.2014 u 08:38

Bionic
Reading

Kada su državni praznici u pitanju, mnogima nije jasno što se točno slavi, posebice mlađoj generaciji rođenoj za vrijeme ili nakon burnih godina hrvatskog osamostaljenja i Domovinskog rata. 8. listopada slavimo Dan neovisnosti, dan kada su prije 23 godine raskinute sve veze s Jugoslavijom

Te burne i za Hrvatsku presudne jeseni, kada je agresija bila u punom jeku, Hrvatski sabor jednoglasno je donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom. Time je Hrvatska postala nezavisna i samostalna država.

No samo dan ranije, 7. listopada, borbeni zrakoplovi JNA raketirali su Banske dvore gdje je tada stolovao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. U trenutku napada, Tuđman je bio u Banskim dvorima na sastanku sa Stipom Mesićem, tadašnjim predsjednikom predsjedništva SFRJ-a i Antom Markovićem, jugoslavenskim premijerom. Napad se dogodio u ranim poslijepodnevnim satima, a njih su trojica nekoliko minuta ranije izašla iz prostorije koja je pogođena čime su izbjegli stradavanje. U napadu je jedna osoba poginula, a Banski dvori bili su znatno oštećeni.


Postoji nekoliko nepotvrđenih priča o ovom događaju. Hrvatski obavještajci navodno su imali informaciju o tomu da se s vojnog aerodroma Željava kod Bihaća sprema akcija za 7. listopada, no nisu znali o čemu je točno riječ. Tuđman je navodno nekoliko noći proveo na sigurnom, u tunelu koji se proteže ispod Gornjeg grada. Jugoslavenski vojni vrh je pak tvrdio da su Hrvati sami sebi namjestili eksploziv. Pričalo se i kako je netko od insajdera iza slike na zidu u Tuđmanovu uredu postavio uređaj za navođenje raketa.


Zbog ovog je atentata, dan poslije, 8. listopada, sjednica Hrvatskog sabora iz sigurnosnih razloga održana u podrumskoj dvorani u Ininoj zgradi u Šubićevoj ulici. Tada je usvojena Deklaracija o nezavisnosti, koja je zapravo donesena tri i pol mjeseca ranije, 25. lipnja. Stupanje na snagu ove odluke odgođeno je za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se kriza pokušala riješiti mirnim putem.

Zbog toga se i vode prijepori oko toga koji je pravi Dan neovisnosti. Dana 25. lipnja, u Hrvatskoj se pak slavi Dan državnosti, što je također državni praznik. Dan državnosti do početka 2000-ih bio je 30. svibnja, kada je 1990. konstituiran Hrvatski sabor. Danas se 30. svibnja obilježava Dan Hrvatskog sabora.