NI GODINE NISU PREPREKA

Makarska parovima sufinancira potpomognutu oplodnju

22.12.2021 u 09:54

Bionic
Reading

Grad Makarska otišao je korak dalje u nastojanju da popravi demografsku sliku. Uz tradicionalne potpore za novorođeno dijete, početkom sljedeće godine dodjeljivat će potpore i posvojiteljima te aktivirati novu demografsku mjeru - financijske potpore mladim obiteljima za medicinski pomognutu oplodnju

Za tu mjeru u proračunu Grada Makarske osigurano je 150 tisuća kuna, a bračni ili izvanbračni parovi u sljedećoj će godini moći ostvariti pravo na sufinanciranje troškova u iznosu do 50 posto ukupnih troškova postupka, a najviše 7500 kuna. Može se ostvariti pravo za najviše dva pokušaja medicinski pomognute oplodnje, javlja Slobodna Dalmacija.

Gradonačelnik Zoran Paunović napominje da je neplodnost problem o kojem se tiho i nedovoljno govori, iako je u Hrvatskoj, kao i globalno, u neprestanom porastu: 'Predviđa se da će za deset godina u većem dijelu svijeta neplodno biti oko 30 posto parova'.

'Za one koji žele postati roditelji, neplodnost je velika trauma, često popraćena osjećajem krivnje i tuge. Ne možemo kao društvo samo okretati glavu, vrijeme je da Grad napravi važan iskorak i osigura financijsku potporu Makarkama i Makaranima koji se nose s ovim problemom', kazao je Paunović, dodavši da pravo na sufinanciranje ostvaruje podnositelj zahtjeva koji je prethodno iscrpio sve mogućnosti koje su ostvarive na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Pravo na sufinanciranje medicinski potpomognute oplodnje priznaje se i ženi nakon navršene 42. godine života, ako nije mogla ostvariti mogućnosti za postupke potpomognute oplodnje na teret HZZO-a.

Podnositelj zahtjeva mora imati prebivalište u Gradu Makarskoj najmanje tri godine, a ako je riječ o podnositelju zahtjeva koji je u braku i izvanbračnoj zajednici, bračni ili izvanbračni drug u trenutku podnošenja zahtjeva mora ima prijavljeno prebivalište u gradu Makarskoj.