sinj i klis

Dalmatinski apsurdi: U jednoj školi štrajk završio, u drugoj tek počeo. U objema su nastavnici pod stresom

29.11.2019 u 13:50

Bionic
Reading

Igrom slučaja, u dvije škole u okolici Splita u petak se dogodila potpuno suprotna situacija: u jednoj u Sinju štrajk je završio, dok je u drugoj u Klisu - započeo. Obje su pod najezdom medija

'Nastava je jutros započela i odvija se prema rasporedu. Kolege su pod velikim pritiskom novinara i ne osjećaju se dobro zbog toga', kazao je za tportal vršitelj dužnosti ravnatelja Osnovne škole Marka Marulića u Sinju Marko Križanac, inače gradski vijećnik HDZ-a. Sami učitelji i nastavnici nisu bili raspoloženi za razgovor.

Kako se može doznati, odluka o prekidu štrajka donesena je na sindikalnom sastanku u četvrtak ujutro, premda se nastava i dotad zapravo djelomično održavala, prije svega za učenike sedmog i osmog razreda te u trima područnim odjeljenjima u okolnim selima. Po svemu sudeći, presudan je bio događaj od srijede, kada su roditelji na školska vrata doveli devetero djece iz jednog razreda i na taj način po svemu sudeći 'slomili' njihovu učiteljicu. Za njom su se poveli ostali.

'Nije nam lako. Naravno da većina učitelja vapi za odlaskom u učionice i nije im prirodno sjediti u zbornici', kazao je za tportal drugi sugovornik iz ove škole, želeći ostati neimenovan. Premda je odluka o prekidu štrajka donesena većinom glasova učitelja i nastavnika, većina njih istodobno je nezadovoljna ponudom Vlade i nju je na sindikalnom referendumu također odbila.

Kako se može doznati, štrajk je od ovog petka prekinut i u sinjskoj Tehničkoj i industrijskoj školi Ruđera Boškovića.

Osnovna škola Marka Marulića u Sinju Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

S druge strane, u Klisu potpuni obrat: tamošnja osnovna škola u kojoj kao jedinoj u Hrvatskoj dosad nije štrajkao nijedan nastavnik, ovog petka nije radila. Neće ni u ponedjeljak, kada će se odlučiti što dalje. Zanimljivo, ni ovdje nastavnici nisu previše skloni razgovarati s medijima.

'Dosad su očigledno smatrali da se štrajkom neće puno toga postići, no kako se zakuhalo u odnosima između sindikata i Vlade, smatraju da je moralno dati podršku kolegama u štrajku, barem simbolično', prenio je za tportal ravnatelj Osnovne škole Petra Kružića Neven Tešija.

'Od početka je bilo da većina odlučuje i jednako kao što su dosad svi radili, tako sada svi štrajkaju. Odluka je donesena na vrijeme i obavijestili smo roditelje, tako da nema nikakvih problema. U ponedjeljak je novi sastanak i nova odluka nastavnika', dodao je Tešija.