DUHANSKI RAT U BRUXELLESU

Dallijeva ostavka trese vrh Europske unije

26.10.2012 u 14:58

Bionic
Reading

Vodstvo Europskog parlamenta formalno je u petak zatražilo od predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa dodatne i sveouhvatne informacije o okolnostima pod kojima je bivši povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača John Dalli podnio ostavku, priopćeno je iz Europskog parlamenta

'Konferencija predsjednika, koju čine predsjednik Parlamenta i čelnici političkih skupina, formalno je danas zatražila od predsjednika Barrosa da Europskom parlamentu dostavi dodatne i sveobuhvatne informacije o svim okolnostima Dallijeve ostavke na mjesto člana Europske komisije', kaže se u priopćenju Parlamenta.

Bivši malteški povjerenik John Dalli dao je ostavku 16. listopada nakon jednosatnog razgovora s Barrosom. Nakon toga, Komisija je priopćila da je Dalli podnio ostavku nakon što mu je predočeno izvješće Protukorupcijskog ureda EU-a (OLAF) iz kojeg proizlazi da je on kao povjerenik prikrivao pokušaj iznude. S druge strane, Dalli tvrdi da nije dao dragovoljno ostavku nego da je bio prisiljen na nju.

John Dalli je osumnjičen da je prikrivao pokušaj iznude. Jedan malteški poduzetnik navodno je tražio od švedskog proizvođača duhana Swedihs Match novčanu naknadu, a zauzvrat je nudio da će preko povjerenika Dallija pokušati utjecati na promjenu europskog zakona, koji zabranjuje izvoz određene vrste duhana izvan Švedske. Protukorupcijski ured EU-a (OLAF) utvrdio je da nije došlo ni do kakve transakcije, ali da je povjerenik Dalli znao da se taj poduzetnik pozivao na njega, a da pritom ništa nije poduzeo.

Prema navodima, koji su do sada iscurili u javnost, malteški poslovni čovjek Silvio Zammit tražio je od Swedish Matcha 60 milijuna eura, a da će zauzvrat preko povjerenika Dallija pokušati utjecati na promjene zakona koji zabranjuje izvoz snusa na tržišta ostalih zemalja članica. Snus je vrsta duhana u prahu, koji se u vrećicama stavlja između gornje usne i desni i tako se 'cucla'. To se uglavnom prakticira u nordijskim zemljama, dok u ostalim europskim zemljama najčešće ni ne znaju za to.

Taj je proizvod zabranjen prema direktivi EU-a, koja zabranjuje 'sve duhanske proizvode za oralnu uporabu, osim onih za pušenje ili žvakanje'. Zabrana je na snazi od 1992. godine, a Švedska, koja je u EU ušla 1995. godine, izborila se za izuzeće kada je u pitanju snus.

Dalli poriče da je znao da se itko poziva na njega. Europski parlament također traži da mu se osigura pristup završnom izvješću OLAF-a, koji je pokrenuo istragu nakon pritužbe Swedisha Matcha.

Malta je za novog povjerenika imenovala dosadašnjeg ministra vanjskih poslova Tonija Borga. Saslušanje u Europskom parlamentu održat će se 13. studenoga, a o njegovu imenovanju glasovat će se na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.