ministrica gospodarstva

Dalić tvrdi da nije znala za astronomske iznose koje Agrokor isplaćuje bivšoj Ramljakovoj tvrtki

02.02.2018 u 20:38

Bionic
Reading

Ministrica gospodarstva Martina Dalić gostovala je u petak u Dnevniku Nove TV kako bi pojasnila izbor i plaću suradnika Ante Ramljaka

 

Na upit misli li kako je u redu što je Ante Ramljak za tako velike iznose angažirao tvrtku u kojoj je radio, ministrica Dalić je kazala kako mora ponovno razjasniti da Ante Ramljak nije angažirao svoju bivšu tvrtku jer, kao što je i javno izjavio direktor AlixPartnersa, te kako su domaći podizvođači angažirani od strane te AlixPartnersa, koja je savjetnik za restrukturiranje.

Ministricu Dalić novinarke Nove TV podsjetila je kako je Ramljak o tim tvrtkama govorio i prije nego što je Alix donio svoj odabir.

'Ja sam sinoć u povodu svih ovih događanja bila na sastanku s glavnim savjetnikom za restrukturiranje s Alastairom Beveridgeom i Antom Ramljakom. Željela sam čuti detaljna pojašnjenja kako bismo i premijer i ja detalje cijelog ovog problema i načina na koji je prezentiran. Tom sam prilikom obaviještena da je tvrtka gospodina Beveridgea angažirala te savjetnike. Ante Ramljak je objasnio da su tvrtke koje su angažirane kao podizvođači prvih nekoliko tjedan bez naknade radile i pomagale izvanrednom povjereniku u obavljanju poslova, koji su uključivali ugovaranje kredita u tri dana. S obzirom da je gospodin Beveridge tom prilikom mogao vidjeti njihove rezultate rada, odlučio ih je sam angažirati, s obzirom da se radio o domaćim stručnjacima koji posjeduju domaće znanje, poznaju jezik i poslovna pravila koja su, po njegovim riječima, vrlo bitan faktor u izvršavanju posla', kazala je Dalić.

Prevelik iznos za naše prilike

Je li, pak, znala po kojem su iznosu te tvrtke angažirane te mislili je li u redu da tjedno dobivaju 250.000 kuna, ministrica je kazala kako nije znala detalje ugovora i iznose koje je Alastair Beveridge dogovorio s podizvođačima.

'Tu informaciju tijekom proteklih mjeseci nisam tražila, s obzirom da je ona bila dio odnosa s AlixPartnersa i njihovih podizvođača. Postavlja se pitanje je li taj iznos za naše prilike prevelik', pojasnila je ministrica gospodarstva.

Na pitanje hoće li nešto poduzeti po tom pitanju te hoće li se ti iznosi smanjiti ili te tvrtke i dalje dobivati tolike iznose Dalić je naglasila kako naknade plaća Alix i partneri.

  • +2
Martina Dalić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Ono što ja mogu reći jest da svi vidimo da su, u odnosu na druge plaće u Hrvatskoj, ti iznosi veliki. S druge strane, radi se o specifičnim i kompleksnim poslovima koji zahtijevaju određena znanja koja, po riječima predstavnika Alix i partnera, ti ljudi imaju. Kao što je i sam istaknuo, te su naknade značajno niže od onih za koje te poslove primaju stranci', kazala je ministrica.

Jesu li, pak, za hrvatske prilike ti iznosi veliki, ministrica Dalić je izjavila kako joj je to 'teško reći jer je taj iznos dogovoren u privatnom poslovnom odnosu dvaju tvrtki', dodajući kako taj iznos primaju tvrtke, a ne pojedinci.

Pitanje ministričine odgovornosti 

'Njih ne prima samo jedna osoba, nego i drugi zaposlenici tih tvrtki. Na njega se plaća porez. Zbog toga je meni prilično teško komentirati ili tražiti da se oni izmjene.', mišljenja je ministrica.

Upitana, obzirom da je Vlada angažirala Antu Ramljaka, vidi li tu i svoju odgovornost te može li tražiti da ti iznosi budu manji, ministrica gospodarstva je kazala kako mora ponoviti da je Vlada sudu predložila Antu Ramljaka te kako ga je sud odredio za izvanrednog povjerenika.

'U postupku javnog poziva, sukladno zakonu, Alix i partneri izabrani su kao savjetnik za restrukturiranje. Radi se o inozemnoj tvrtki koja ima međunarodne referencije. Ona je ponudila najbolje uvjete, što je značilo i najnižu cijenu. Ta je privatna i strana tvrtka angažirala podizvođače i sama tvrdi da su oni jeftiniji nego stranci. Vjerovničko vijeće je također o tome dalo svoje mišljenje i ja na to teško mogu išta dodati.', kazala je Dalić.

DALIĆ - AGROKOR Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Na upit ima li povjerenik Ramljak njezino povjerenje, ministrica Dalić je izjavila kako Ante Ramljak po zakonu izvještaj o svome radu podnosi sudu, Ministarstvu gospodarstva, i Vjerovničkom vijeću, s tim da Vijeće daje suglasnost i odlučuje o svim materijalnim odlukama Ante Ramljaka.

'U cijelom postupku i u svim dosadašnjim izvješćima nije se pokazalo da Ante Ramljak ne obavlja svoj posao.', mišljenja je Dalić.

Na novinarsko pitanje je li zadovoljna s tim izvješćima, Dalić je kratko odgovorila kako 'ta izvješća opisuju tijek i postupak izvanredne uprave'.

Ulaganje maksimalnih napora

Na izravni upit što ako se na kraju pokaže da taj proces nije otišao u smjeru u kojem je ona željela i tko će za to odgovarati, ministrica je kazala kako je zakonom propisano što će se dogoditi ako cijeli proces ne dovede do nagodbe.

'Međutim, u ovom trenutku ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg svi koji sudjeluju u cijelom procesu ne bi uložili maksimalan napor da se nagodba postigne. Prema tome, postizanje nagodbe i osiguravanje poslovanja Agrokora i svih njegovih sastavnica – radi očuvanja zaposlenosti i radi nastavka poslovanja te naplate vjerovnika – je ono na čemu očekujem da izvanredna uprava radi. Od svih savjetnika očekujem da rade s maksimalnom profesionalnošću i maksimalnim fokusiranjem na rezultat.', smatra Dalić.

Upitana tko je odgovoran za gubitke malih dioničara koji spominju gubitke u milijunskim iznosima, ministrica je kazala kako su dioničari vlasnici i kako su oni  posljednji isplaćuju.

'Prema tome, ako u procesu naplate dugova ostane neka vrijednost, ako se svi dugove od 58 milijardi kuna naplate, ona će pripasti svim dioničarima, to jest Ivici Todoriću i malim dioničarima.', kazala je ministrica.

  • +14
Skidanje velikog Agrokorovog znaka s vrha Ciboninog tornja Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ministrica je upitana hoćete li podnijeti ostavku ako proces ne završi onako kako je planirala, na što je odgovorila kako će se,  ukoliko proces ne završi kako je planirano, dogoditi ono što je propisano zakonom.

Na pitanje sto će se točno dogoditi i gdje je njezina odgovornost, Dalić je odgovorila kako se 'kontinuirano zaboravlja da ono što se zbiva u Agrokoru nije stvorila aktualna Vlada'.

Todorićev način rada

'To je posljedica rada i načina na koji je Agrokor vodio Ivica Todorić.', kazala je ministrica.

Novinarka je podsjetila ministricu kako su se vlade u tome sudjelovale, na što je Dalić odgovorila novinarki kako 'misli da ne govori istinu.'.

'Vlada ni na koji način nije tražila., niti očekivala, niti je stvorila ovaj problem. Njega je stvorio Ivica Todorić, a Vlada je stvorila zakonski okvir u kojem se, radi stabilnosti hrvatskog gospodarstva, obavlja postupak restrukturiranja nagodbe. Nemojmo zaboraviti da u Hrvatskoj u Agrokoru radi više od 26 tisuća ljudi. Ono o čemu mi danas razgovaramo tiče se ljudskih sudbina.', smatra ministrica koja je još jednom upitana ima li Ante Ramljak njezino potpuno povjerenje i tko će snositi odgovarati ako se ne proces ne završi onako kako je planirano.

'Ono o čemu se u procesu radi, ono na čemu radi izvanredna uprava i Ante Ramljak, tiče se života i egzistencije više od 27 tisuća zaposlenika Agrokora i desetina tisuća njegovih dobavljača.', kazala je Dalić.

Ante Ramljak Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic

Na upit tko će, pak, snositi političku odgovornost ukoliko ne bude sve kako je planirano, ministrica je kazala kako je u 'ovom trenutku potrebno maksimalno koncentrirati na postizanje nagodbe i očuvanje poslova'.

'Sve ono što se zbiva, ono što sam danas nazvala političkim cirkusom, je rezultat pokušaja da se taj proces zaustavi.', ponovila je još jednom.

Upitana može li prozvati imenom i prezimenom one koji prema njezinom mišljenju žele zaustaviti restrukturiranje, Dalić je kazala kako 'brojne interesne skupine kojima proces restrukturiranja i pretvaranja Agrokora u kompaniju koja funkcionira na normalnim tržišnim uvjetima prijeti gubljenjem pozicija koje su izgradili tijekom vodstva Ivice Todorića.', dodajući kako 'propast Agrokora nije došao ni iz čega, nego iz načina poslovanja' te kako 'dovršetak ovoga procesa mnogima ne odgovara.'

'Nije na meni da nabrajam imena i prezimena, ali ja moram reći i upozoriti da u poslovnom svijetu.', kazala je.

Indikativna premijernova šutnja

Ministrica je upitana hoće li prijaviti te ljude, na što je odgovorila kako je Ramljak već podnio niz kaznenih prijava, dodajući pritom kako 'sve dok Ante Ramljak vodi proces na način koji je sukladan zakonu, dok ima podršku Vjerovničkog vijeća, dok vjerovnici s njim surađuju i podržavaju njegov rad, ne postoji niti jedan razlog za njezino uskraćivanje povjerenja ili podrške.'.

Na pitanja kako je vrlo indikativno da premijer šuti po pitanju čitave priče, Dalić je odgovorila kako joj dosad nitko nije rekao kako nema premijerovo povjerenje.  

'Zašto premijer šuti morate pitati njega. On je danas imao niz sastanaka i obavio je jednu posjetu. Ja mislim da je pravo premijera da bira teme o kojima želi govoriti.', kazala je Dalić.

Za kraj, ministrica je upitana hoće li ponuditi svoju ostavku ako proces ne završi kako je planirano.

'Nemojte se brinuti. Moje je mjesto uvijek raspoloživo prosudbi javnosti, premijera, i mojih kolega. Ja nisam predodređena za mjesto potpredsjednice Vlade. Ovaj proces troši svu moju energiju i velik dio moga vremena jer u svaki posao ulažem svu svoju energiju i znanje. Prema tome, u ovome trenutku imam veliku vjeru. Sve ono što vidim pokazuje da proces ide u dobrom putu – prema nagodbi. To je ono što mene zanima. Za ostavke i za razgovor o tome, budite bez brige, bit će vremena. U ovom je trenutku važno da proces ide naprijed, da svi vjerovnici međusobno razgovaraju i traže put prema nagodbi jer je očuvanje poslovanja važno za očuvanje zaposlenosti i stabilnosti hrvatskog gospodarstva, ali i jedini način da vjerovnici naplate svoje tražbine.', zaključila je Dalić u gostovanju u Dnevniku Nove TV.