PRIJETNJE I POZIV NA MRŽNJU

Zbog vrijeđanja Srba i novinara sin Josipa Đakića dobio 11 mjeseci uvjetno, oduzet mu i mobitel

05.06.2019 u 13:22

Bionic
Reading

Ivan Đakić, sin HDZ-ovog saborskog zastupnika Josipa Đakića, na općinskom sudu u Virovitici proglašen je krivim zbog prijetnji RTL-ovom novinaru Ivanu Žadi te zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju

Kako javlja RTL, zbog prijetnji je osuđen na 7 mjeseci zatvora, a zbog objave skandalozne fotografije s ustašom koji drži odrubljenu četničku glavu i to na pravoslavni Božić osuđen je na 8 mjeseci zatvora što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 11 mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od 3 godine.

U roku šest mjeseci u korist udruge SOS dječje selo Hrvatska mora uplatiti 20.000 kuna.

Također, oduzet će mu mobitel jer je njime počinjeno kazneno djelo te će se uništiti. Mora platiti i 300 kuna sudskih troškova za svjedoke.

Sudac je u obrazloženju presude rekao kako je Đakić dobio uvjetnu kaznu jer ranije nije osuđivan, a sud smatra da će dosuđena kazna polučiti svrhu.

Što se tiče skandalozne čestitke povodom pravoslavnog Božića, Đakić je u svom iskazu rekao da mu je žao što se to uopće dogodilo. Istaknuo je kako mu nije bila namjera pozivati na mržnju i nasilje.

'To je čin moje brzopletosti. Ja sam to napravio jer sam htio nasmijati ljude, našaliti se, a kad sam shvatio što sam napravio, već je bilo prekasno. Pobrisat ću svoj Facebook profil jer ne želim da me stalno netko prati. Neću to više nikad napraviti. I stvarno mi je žao. Ne poričem ništa. Ja sam to objavio. Žao mi je i spreman sam odgovarati za to kazneno djelo', rekao je Đakić dodajući da je fotografiju iz Drugog svjetskog rata na kojoj ustaša drži odrubljenu ljudsku glavu s četničkom kapom pronašao na Googleu te da je na njegovom profilu stajala 10 minuta.

Što se tiče prijetnji novinaru Žadi naveo je kako njega ne poznaje i da mu nije prijetio i da su to novinari krivo prenijeli.

U završnim riječima tužiteljstvo je kazalo kako smatra da je dokazano kazneno djelo prijetnje RTL-ovom novinaru Žadi, a što se vrijeđanja pripadnika srpske smatra neprihvatljivim pogotovo ako se pogleda izlist fotografija u njegovom mobitelu i Facebooku.

Istaknula je kako je vidljivo da Đakić ima fotografije osobe s oznakama totalitarističkog režima. Predložila je sigurnosnu mjeru zabrane upotreba interneta.

  • +4
Ivan Đakić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL