oporavlja se na lošinju

Đakić o svom iskustvu s koronavirusom: U ruksaku nosim bocu sa šest litara kisika

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 21.10.2020 13:12
  • Objavljeno 21.10.2020 u 13:12
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: N1

HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić iskusio je težak oblik bolesti izazvan koronavirusom. U Klinici za zarazne bolesti dr. Fran Mihaljević proveo je 24 dana, od toga čak 14 na intenzivnoj njezi. Iako je imao tešku upalu pluća, ipak nije bio na respiratoru, uspio je najkritičnije razdoblje izgurati primajući 60 litara kisika dnevno. Za portal N1 ekskluzivno je ispričao svoju borbu s koronom.

"Sada sam na Lošinju, u lječilištu za plućne bolesnike. Uz mene je stalno boca sa šest litara kisika, nosim je u ruksaku i spojen sam na kisik. Tako će biti dok mi saturacija kisikom ne bude 98 posto", otkrio je Đakić za N1.

Đakić se koronom zarazio još polovicom rujna kada je bio u Jajcu na obljetnici oslobođenja tog grada.

"Nakon 24 dana u bolnici više nisam vidio smisla da nakon izlaska s intenzivne i dalje ležim na odjelu. Već su mi i mišići bili počeli atrofirati, a liječnici mi zbog općeg stanja nisu dopuštali da vježbam. Zato sam odlučio otići u lječilište za plućne bolesnike na Lošinj. I u Fran Mihaljeviću sam ipak na svoju ruku malo vježbao čučnjeve pored kreveta, ali i disanje. Od respiratora me spasilo primanje 60 litara kisika, jest da su mi te debele cijevi spržile nosnice, ali izvukao sam živu glavu", prepričao je Đakić.

Sada već, dodao je, lijepo hoda, mišići ga manje bole, ali boca s kisikom je stalno uz njega. "Bolje se osjećam, bez boce kisika ne bih još mogao. Ovdje sam i pod kontrolom internista, paze mi na srce i pluća", dodaje HDZ-ov zastupnik.

U najgoroj fazi bolesti imao je temperaturu 40 do 41 stupanj i tešku upalu pluća.

"Tko nije osjetio teške simptome korone, taj ne može zamisliti što je to! Liječnici su se čudili kako sam se brzo oporavio, jer sam s intenzivne izišao nakon deset dana, kažu da sam šampion, ali moj oporavak i dalje traje", rekao je Đakić.

Ipak, njegov oporavak još će potrajati. Đakić je nabavio tri prijenosne boce kisika kako ne bi morao ležati u bolničkom krevetu. Dug je put do trenutka kada više neće trebati boce s kisikom, cijeli oporavak prolazi uz nadzor internista i pulmologa. 

"Pokušavam se osloboditi potrebe za bocom kisika i da mogu samostalno disati. A u idućoj fazi počet ću tretman opravka pluća do punog kapaciteta, što nije nimalo jednostavno, jer bolesna pluća ne omogućavaju napor, jer opterećuje srce i moguća je embolija pluća kao i moždani ili srčani, no za sada sve to reguliramo tabletama za aritmiju, protiv zgrušavanja krvi, regulaciju šećera i masnoća", detaljno je objasnio Đakić.

On je stranačkom šefu Plenkoviću bio ponudio da svoj mandat zastupnika stavi u mirovanje, ali budući da se oporavio i može glasati online, za tim potezom nema potrebe. Kada se u potpunosti oporavi, i fizički će se vratiti u Sabor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!