nepristojnost vladajućih

Đakić o psovkama na Grmojin račun: To nije bilo primjereno, ali je bilo efikasno

18.01.2019 u 11:54

Bionic
Reading

Iz snimke koju je sinoć objavila televizija N1 vidljivo je da se nakon sukoba premijera Andreja Plenkovića s Mostovim Nikolom Grmojom napetost nije smirila. HDZ-ovci, pri čemu je prednjačio Josip Đakić, Grmoji su uputili niz psovki i uvreda

Snimka pokazuje kako je Đakić Grmoji u nekoliko navrata rekao da 'odj...'. Danas je novinarima rekao da njegova poruka možda nije bila primjerena, ali je bila efikasna.

'Mislim da nisam pretjerao. Grmoja stalno i učestalo provocira zastupnike i mislim da je trebalo adekvatno odgovoriti. Iako nije bilo primjereno, bilo je efikasno. Ja sam došao poslije pauze iz kancelarije, da vidim što se događa samo sam mu rekao 'daj odi', nije htio poslušati, vidjeli ste što je bilo poslije. Izletjelo mi je', kazao je Đakić, koji se Grmoji ne planira ispričati.

'Ovo što se događa s Mostom otkad nisu u koaliciji je terorizam koji rade nad svima, osobito nad zastupnicima HDZ-a. Uvredama, omalovažavanjima. To ne možemo tolerirati', poručuje Đakić.

Đakić riječi koje je uputio Grmoji ne smatra psovkama. 'To je nepristojna riječ, nije to psovka. Ako ćemo analizirati, i vi u žargonu puno puto svašta kažete. Nemojmo se hvatati za dlaku, to nije potrebno. Normalni smo ljudi u normalnom svijetu, čujem ja i od vas svakakvih riječi. Kontrolirat ću se da ne budem takav, ali ne znam koja druga riječ bi pomogla', odgovorio je Đakić novinarima.

Upitan očekuje li sankcije za svoje ponašanje, kazao je: 'Ma daj molim te. Nemojte me više zvati da dajem takve izjave, vi me zajedno s Grmojom provocirate. O čemu govorimo? O jednoj banalnoj riječi koja je zapravo smirila gospodina Grmoju i on je otišao. Iako nije ugodna ni lijepa, ali je bila efikasna. Poslije dolazi da bi išli na kavu, razgovarali. Rekao sam mu 'ne dolazi u obzir, ti si svoje rekao'. Izvrijeđao nas je i omalovažavao.'

O svemu se oglasio i predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Branko Bačić. 'Već danima upozoravam da je potrebno mrvicu više međusobnog uvažavanja svih zastupnika u Saboru. Riječi koje smo čuli nisu primjerene Hrvatskom Saboru, nisu primjerene ni ulici, trebamo se takvih teških riječi suzdržavati. No upozorio bi sve zastupnike u Saboru da se nemaju što čuditi, nakon što se stalno potpaljuje vatra, da se upalio požar. Potrebno se znati vladati u Saboru, zadržati emociju i primitivizam pa neće biti i ovakvih reakcija', poručio je Bačić novinarima u Saboru.

Za Đakića, kaže, neće biti sankcija, ali će se na sjednici kluba raspraviti što se sve dogodilo u srijedu.

Spomenuo je kako je u 7 sazivu Sabora kada je HDZ bio u oporbi ukupno na sjednicama izrečena 61 stegovna mjera svim zastupnicima, a već sada u dvije godine samo zastupnicima Mosta 87 stegovnih mjera. 'To dovoljno govori kako se ponašamo u Saboru', rekao je Bačić, koji ne prihvaća da su svi zastupnici jednako nepristojni.