nakon prozivke premijera

Culej spreman na izbacivanje iz HDZ-a zbog prijedloga o Danu antifašističke borbe: To je dan kad neki blaguju, a neki jaduju

  • Autor: V. B./M.Šu.
  • Zadnja izmjena 07.11.2019 13:34
  • Objavljeno 07.11.2019 u 12:03
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Josip Đakić (HDZ), saborski zastupnik i šef saborskog Odbora za veterane koji je predložio je da Dan antifašističke borbe umjesto državnog praznika postane spomendan i radni dan, kazao je, nakon prozivke premijera stranke Andreja Plenkovića prema kojoj neće dopustiti detuđmanizaciju HDZ-a, da on 'nikad nije radio protiv Tuđmanove politike, pa ni danas'. Oglasio se i HDZ-ov Stevo Culej, koji smatra da bi Tuđman možda, da je poživio, drugačije završio stvari u kreiranju hrvatske države

Komentirao je izjavu premijera Plenkovića kako nije svjestan ni prošlosti, ni sadašnjosti.

'Ja sam svjestan i prošlosti i sadašnjosti, svjestan sam svakoga detalja. Ovaj prijedlog je bio prijedlog Odbora, nije protiv nikoga usmjeren, a naročito je u sklađen s europskom rezolucijom', kazao je Đakić dodavši da je svjestan činjenice da je praznik uveo Franjo Tuđman, ali da je taj praznik i dalje praznik.

Novinari su ga upitali i je li zbog navedenog prijedloga spreman izaći iz HDZ-a, na što je kazao da neće izaći iz stranke.

O svemu se oglasio i HDZ-ov Stevo Culej, koji poručuje da ne radi protiv Tuđmanove politike. 'Mene, kao i one ljude koji su bili na Odboru, nitko u Hrvatskoj ne može optužiti za detuđmanizaciju jer mi smo prvi stali uz bok dr. Franji Tuđmanu kada je bilo najpotrebnije. Što se tiče poruke premijera Plenkovića, ne bih komentirao ništa dok ne budemo razgovarali o tome na Klubu', kazao je.

'Nikako ne bih rekao da se ovim amandmanom radi protiv Tuđmanove politike, a vjerujem da bi dr. Tuđman, da je poživio, da bi moguće i on mnoge stvari drugačije završio u stvaranju i kreiranju hrvatske države', kazao je Culej.

Govoreći o tome zašto je predložio da Dan antifašističke borbe postane spomendan, Culej je kazao da je to 'dan za koji je poznato u hrvatskom društvu da nema nikakvih istinskih povijesnih korijena, prikazanih onako kako se stvarno događalo u hrvatskoj povijesti.'

'To je dan u kojemu neki blaguju, a neku jaduju. To je dan koji je u hrvatskome društvu u povijesti potvrdio ono da je Tuđmanova teza bila jedina ispravna, da jedino pomirbom možemo ostvariti snove da imamo svoju Hrvatsku, a, koliko vidim, nekima je to i danas u Hrvatskoj nejasno. Danas ti isti ljudi ponovno izazivaju podjele na način da se istina nikako ne prikazuje onako kako je stvarno bila', kazao je.

Upitan strahuje li od sankcija u HDZ-u, Culej kaže: 'Meni nije jasno je li u Hrvatskoj jasno da je ovo demokratska zemlja i da bi svatko trebao promišljati o određenim povijesnim događajima sa svojim znanje i sa svojom glavom. Vrijeme jednoumlja je davno završilo.'

Na pitanje je li spreman odustati od amandmana, odgovorio je da 'osobno od ničega u životu nije odustao. Na dodatno pitanje 'ni pod cijenu toga da ga izbace iz HDZ-a', uzvratio je: 'Normalno, meni je sve ok'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!